AK Parti'de kongreler için ilke kararları alındı

AK Parti'de devam eden 6. Olağan Büyük Kongre süreci kapsamında parti yönetimince bazı ilke kararları alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti'de 4 Temmuz'da başlayan 6. Olağan Büyük Kongre sürecine ilişkin ilk olarak belde kongreleri tamamlandı.

Kongre takviminin ikinci aşaması, 19 Ağustos'ta ilçe kongreleriyle başlayacak. Türkiye genelindeki merkez ilçe teşkilatlarıyla 970 ilçenin kongreleri yapılacak. Yurt genelinde ilçelerde her hafta sonu ortalama 60 kongrenin yapılması, 12 Kasım'a kadar kongre sürecinin tamamlanması planlanıyor.

İlçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından başlayacak il kongrelerinin de 2018 Şubat ayı sonuna kadar yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda partinin 81 il başkanı ve yönetim kurulu üyeleri seçilecek.

Kurban Bayramı ile Afyonkarahisar'daki AK Parti istişare ve değerlendirme toplantılarının yapılacağı hafta kongre yapılmayacak.

Erdoğan il kongrelerine katılacak

İl kongreleri bittikten sonra AK Parti 6. Olağan Büyük Kongresi'nin tarihine ilişkin süreç başlayacak. Siyasi Partiler Kanunu'na göre 12 Eylül 2018'den önce yapılması gereken olağan kongrenin kesin tarihi, Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Tayyip Erdoğan ile partinin yetkili organlarınca belirlenecek.

Erdoğan'ın, Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya gibi büyükşehirler başta olmak üzere il kongrelerine ve bazı ilçe kongrelerine katılması planlanıyor. Erdoğan'ın katılamayacağı kongrelere, Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ile bakanlar iştirak edecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "metal yorgunluğu" var diyerek eleştirdiği teşkilatlarda köklü değişikliği gidilecek. Bu kapsamda parti yönetimince bazı ilkeler belirlendi.

Buna göre;

- Devlet kurumlarıyla iş ilişkisi bulunan, belediyelerden iş alma eğilimi olan iş alanlarında çalışan ve siyaset mecrasını kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmaya çalışan kişilerin aday olmasına müsaade edilmeyecek.

- Belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi olanlar da teşkilatlarda yönetim kurulu üyeliği sıfatını kullanamayacak. Bir kişiye iki görev vermemeye özen gösterilecek.

- Milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanının birinci derece yakınları da parti yönetimlerinde görev alamayacak.

- Hem muhtarlık hem de parti yönetim kurulu üyeliği yapanların, adaylığına izin verilmeyecek. Mümkün olduğunca muhtarlar yönetimlerde değerlendirilmeyecek.