Akbank'ın eski binası yıkılıyor

İstanbul Maslak'taki 24 katlı bina MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi tarafından yıkılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi, Türkiye'nin şu ana kadarki en yüksek bina yıkım işini aldı.

Maslak'ta yıkımı gerçekleştirilecek olan, biri 24 katlı toplam 3 binayı Orjin Group ortakları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'ın ortak olduğu Orta Gayrimenkul, Akbank'tan 95 milyon dolara satın almıştı.

Maslak'ta bulunan 3 bina daha önce Akbank operasyon merkezi olarak kullanılıyordu. Binalar, Haziran 2010'da bu merkezdeki tüm birimlerin, Gebze Şekerpınar'da hizmete giren Akbank Bankacılık Merkezi'ne taşınmasıyla boş kalmıştı.

MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi Genel Koordinatörü Mehmet Ali Bulut, yıkıma ilişkin  yaptığı açıklamada, Orjin Group'un burada yeni bir proje yapmak üzere binaları yıkıma karar verdiğini belirtti.

Mehmet Ali Bulut, bu projenin Türkiye'nin en yüksek bina yıkım projesi olduğunu belirterek, "Yıkılacak binalardan biri yerin altındaki kısmı ile birlikte 24 kattan oluşuyor. Diğer iki bina da 13'er katlı. MTKA inşaat olarak uluslararası platformlarda yüksek katlı bina yıkım işlerini aldığımız ve bu konuda gerekli tecrübeye sahip olduğumuz için bu yıkım işini üstlendik. Dubai'de daha önce 22 katlı bir bina yıkmıştık" dedi.

Binaların yıkımı için belediyeye başvurduklarını ve bir haftaya kadar yıkım izninin çıkmasını beklediklerini söyleyen Bulut, iznin çıkmasının ardından binanın yıkımına başlayacaklarını belirtti.

Bulut, şu anda 60 kişilik bir kadro ile çalıştıklarını, yıkım izninin çıkmasından sonra bu kadronun genişletileceğini, binanın yıkım işini MTKA olarak 3,5 ayda bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

3 bin 500 ton hurda demir çıkacak

Yıkımdan çok ciddi tonajda geri dönüşüm malzemeleri çıkacağına işaret eden Bulut, MTKA olarak geri dönüşüm faaliyetlerini de yaptıklarını, bununla ilgili geri dönüşüm makineleri satın aldıklarını anlattı.

Bulut, "Burada kablo tesisi kurduk. Kabloları kurduğumuz bu tesisteki makinelerden geçirerek, bakırı bir tarafa plastiği bir tarafa ayırıyoruz. Bazı malzemeleri de talaş haline getirip eliyoruz ve bu şekilde ayrışmasını sağlıyoruz. Bu hurdalar daha sonra değerlendirilmek üzere çeşitli fabrikalara gönderiliyor. Buradaki yıkım işinden 3.500 ton hurda demir, 150 ton hurda alüminyum, 200 ton hurda kablo çıkacağını hesapladık" dedi.

Yıkımın yapılacağı alanda 3 adet yangın istasyonu, 3 adet ilk yardım istasyonu kurduklarını, şantiyedeki tüm risklerin sigorta kapsamına alındığını anlatan Bulut, projede 3 mühendis 3 teknisyen yöneticinin bulunduğunu, işçilerin yangın ve iş güvenliği konusunda eğitim gördüklerini kaydetti.

İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında 1 milyon binanın yıkım işine talip olduklarını da dile getiren Bulut, bunu da yıkımdan çıkacak hurdaların geri dönüşünden elde edecekleri gelirle, bedelsiz olarak yapabileceklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir