Akdeniz'de Rumlarla göz teması

Akdeniz'de sismik araştırmalarına devam edecek olan Piri Reis Gemisi, Rumların sondaj platformuna iyice yaklaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİMAĞUSA - Kıbrıs'ın güneyinde bulunan "G noktası"ndaki ruhsat sahasında petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapan Koca Piri Reis Gemisi, çalışmaların ikinci aşamasında Rum petrol ve doğalgaz sondaj platformuna 14-15 kilometreye kadar yaklaşacak.

KKTC'nin Gazimağusa Limanı'nda bulunan Koca Piri Reis gemisi, TPAO'nun Kıbrıs'ın güneyindeki "G noktası" olarak belirlediği hatta sismik veri toplama çalışmalarının ikinci safhasını tamamlamak üzere, akşam saatlerinde limandan ayrılacak.

Proje Koordinatörü, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü bölümünden Deniz Jeofiziği Doç. Dr. Derman Dondurur, Piri Reis Gazimağusa Limanı'ndan ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yaptı.

"Kıbrıs'ın güneyi ve doğusu petrol arama bölgeleri olarak bloklara ayrılmış vaziyette. Çalıştığımız alan 'G' bloku. Birinci ayakta 'G' blokunun güneybatı kısmını bitirdik. 1200 kilometreye yakın sismik veri topladık, hatların tümünü topladık. Bu çalışmanın ikinci ayağında ise 'G' blokunun kalan kısmının tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. Çalıştığımız alan, bir önceki ayağın kuzeyi ve doğusu şeklinde olacak. Toplam 3000 kilometreye yakın bir sismik veri seti toplamayı planlıyoruz. Bizi engelleyen en önemli sorun hava muhalefeti."

Yaptıkları çalışmaları "politik açıdan çok kritik" olarak değerlendiren Doç. Dr. Derman Dondurur, ilk çalışmalarında, Rumların petrol ve doğalgaz sondajı yaptıkları platforma 14-15 kilometre kadar yaklaştıklarını anlattı.

Dondurur, "Çalışmalarımız oraya çok yakın, platformu da gördük, görsel temas da sağladık. Bu ikinci ayakta yapacağımız çalışmaların güney kısmı platformun çok yakınına kadar uzanıyor açıkçası" dedi.

Kendilerine yine Türk savaş gemilerinin eşlik edeceğini ifade eden Dondurur, "Zaten birinci ayakta da yanımızda en az bir savaş gemisi sürekli vardı. Uçaklar arada sırada eşlik ettiler. İkinci ayakta da aynı şey olacak. Yaklaşık 10 bin mil kadar uzağımızdan sürekli takip haldeler. Sürekli telsiz irtibatı halindeyiz. Bir isteğimizin, bir sorunumuzun olup olmadığı sürekli takip ediliyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir