Akıllı ve yerli cebi görücüye çıkıyor

Türkiye android cep telefonu pazarında da adından söz ettirecek. Turkcell’in ardından Vestel de ilk akıllı cep telefonunu üretti. Şirket, yeni telefonunu IFA’da tanıtacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yener KARADENİZ

İSTANBUL - Bu yılın ilk yarısında 420 milyon adete ulaşan dünya akıllı cep telefonu pazarına Türkiye de adını yazdıracak. Turkcell’in hafta içi Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından geliştirilen T40’ı tanıtmasının ardından Vestel de yüzde 100 yerli ilk android telefonunu Almanya’da önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan Uluslararasi Tüketici Elektronigi Fuarı 2013’te (IFA) tanıtacak. Şimdilik sır gibi saklanan telefonunun birkaç renkte, Android bazlı ve dokunmatik ekranlı olacağı ve bugün piyasadaki en gelişmiş akıllı telefonda olan özelliklerin yer alacağı belirtiliyor. Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada bazı özel aplikasyonlara, yani başka telefonlarda olmayan özelliklere de yer vereceklerini belirterek, “Sadece Vestel tarafından Türkiye'ye uygun aplikasyonları da içinde gömülü olarak vermeyi planlıyoruz. Kullanıcı ara yüzü de Türkiye'ye özgü farklı ve eğlenceli olacak” açıklamasında bulunmuştu.

Turkcell eylülde satışa çıkaracak
Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı cep telefonu olan Turkcell T40’ın da eylül sonunda tüketiciyle buluşması hedefleniyor. Turkcell yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastığını ilk olarak şubat ayında Barselona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde duyurmuştu. “Gebze” kod adı verilen akıllı telefon, 6 ay içerisinde tüm tasarım ve yazılım çalışmaları tamamlanarak üretim aşamasına geldi. 

420 milyon android telefon satıldı
Türkiye yıllık yaklaşık 16 milyon cep telefonu ithal ediyor. 2013'ün ilk altı aylık dönemine bakıldığında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artışla 6.2 milyon adet cep telefonu ithal edildiği görülüyor. Yine yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısında, 2013'ün ilk yarısında yüzde 11 artış var.  Araştırma firması IDC’nin verilerine göre de akıllı telefon satışları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 85 artı. Akıllı telefon satışları son yıllarda dünyada da çok büyük rakamlara ulaştı. 2013’le birlikte milyar sınırına biraz daha yaklaşan pazarda Digitimes Research tarafından yapılan başka bir araştırmaya göre de bu yılın ilk yarısında 420 milyon akıllı telefonun satıldı. Tahminlere göre 2013 sonunda en büyük 10 akıllı telefon üreticisi sıralamasına Çin, 4 üretici ile damga vuracak. İlk üçün Samsung, Apple ve LG olarak sıralanmasının beklendiği listede, bu üçlüyü sırasıyla Lenovo, Sony ve Huawei takip edecek.