AKP seçmeni Gül’ü Erdoğan’a tercih etti

Metropoll anketine göre Gül'ü cumhurbaşkanı olarak görmek isteyenlerin oranı %51, Erdoğan için oran %23.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar tarafından yapılan ‘Eylül 2012 Türkiye Siyasal Durum Araştırması’nda Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü görmek isteyenlerin oranı yüzde 51, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı görmek isteyenlerin oranı ise yüzde 23 oldu.

Taraf Gazetesi'nde yer alan habere göre, "Cumhurbaşkanlığı için Gül ve Erdoğan arasında tercih yapmak durumunda olsanız kime oy verirsiniz?" sorusunun yöneltildiği ankette, geçen seçimde AKP'ye oy verenlerin ise yüzde 51.6'sı Köşk'te Gül'ü, yüzde 38.8'i ise Erdoğan'ı görmek istiyor.

Araştırmada diğer partilerin cumhurbaşkanı tercihleri de yeralıyor. Buna göre Gül'ü tercih eden CHP'liler yüzde 47.9,MHP'liler yüzde 57.9. Bu soruya cevap veren diğer partilere ait deneklerin tümünün ortaya koyduğu sonuçlar ise yüzde 20.5 Gül, yüzde 17.8 Erdoğan şeklinde.

Gül'ün, 2014'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olmasını isteyenler toplamda yüzde 59.5; AKP seçmeni arasında ise yüzde 74.1.

Araştırmada, "Uludere olayı, Suriye'de düşen uçak ve Afyon'daki cephanelikte meydana gelen patlama gibi olayların ordu içinde gerektiği gibi soruşturulduğu kanaatinde misiniz?" sorusu da yöneltildi. "Hayır" cevabı yüzde 59.0; "evet" cevabı yüzde 25.1 oldu.

AKP'lilerin yüzde 51.1'i, CHP'lilerin yüzde 74.7'si,MHP'lilerin yüzde 66.1'i, BDP'lilerin yüzde 84.1'i soruşturmayı yetersiz buluyor.

Hükümetin Suriye politikası da seçmenden destek görmüyor. "Hükümetin Suriye krizini doğru yönelttiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna "hayır" diyenler yüzde 56.0'ı buldu.

"Türkiye Suriye'den gelen yeni mültecileri durdursun" diyenler yüzde 66.0; "Arap Baharı Türkiye'nin zararına oldu" fikrindekiler yüzde 48.1; hükümeti Ortadoğu'da başarısız bulanlar ise yüzde 39.5.

Bu konularda ilginizi çekebilir