”AKP'den sonra Adli Tıp'ta ciddi şikayetler oldu”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Adli Tıp Kurumu ile ilgili 4-5 yıl geriye giden genel bir rahatsızlık süreci bulunduğunu belirtti
ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, "Adli Tıp Kurumu'nda birtakım kadrolar değişti, atamalar yapıldı. 5 seneden bu yana, yani AKP iktidara geldikten sonra yapılan tasarruflarda, atamalarda çok ciddi şikayetler oldu" dedi.
Ankara Barosunca, Ankara Barosu Eğitim Merkezinde düzenlenen 2. Sağlık Hukuku Kurultayına katılan Özok, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Özok, bir gazetecinin "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, Almanya'daki Deniz Feneri Davası dosyasının örneğini istemesi, yeni bir kapatma davası hazırlığı olarak yorumlandı. Ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, Başsavcılığın görevlerinin Anayasa ve yasalarda düzenlendiğini ifade etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının konuyu kendi görevi içinde görmesi durumunda, buna söylenecek bir şey olmadığını kaydeden Özok, "Her soruşturmada, her hazırlıkta usule uyulması, objektif davranılması, güçlü delillere dayanılması gerektiğini söylüyoruz. Kuşkusuz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da bunlara dikkat edecektir. Bir şey söylememiz mümkün değil. Kendi takdiri" dedi.
Adli tıp kurumu
Özok, Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez hakkındaki davanın kamuoyunda çok tartışıldığına işaret edilmesi üzerine, konunun, kamuoyunu rahatsız ettiğini belirtti. Adli Tıp Kurumunun, Üzmez'in tahliyesini sağlayan raporunun teknik bir konu olduğunu ifade eden Özok, şimdiden, önyargılı olmanın, taraf tutmanın yanlış olacağını dile getirdi. Özok, şöyle devam etti:
"Yalnız, Adli Tıp Kurumu ile ilgili sadece bugün için değil, 4-5 yıl geriye giden genel bir rahatsızlık süreci var. Orada birtakım kadrolar değişti, atamalar yapıldı. 5 seneden bu yana, yani AKP iktidara geldikten sonra yapılan tasarruflarda, atamalarda çok ciddi şikayetler oldu. Sanırım bu rahatsızlıkların, müdahalelerin bir uzantısı olarak, kamuoyu duyarlılık gösteriyor."
Üzmez davasının, kamuoyunda kurumun yeniden masaya yatırılmasına neden olduğunu belirten Özok, yargı içinde önemli bir yeri bulunan kurumu "ayaküstü, hemen" eleştirmeden yana olmadıklarını bildirdi. Özok, "O bakımdan, tahliye kararını veren yargıç arkadaşlar için söylüyorum, önüne bir rapor gelince, yapacak bir şeyi yok. O nedenle, görmeden, sağlıklı bilgiye sahip olmadan eleştirmek istemiyoruz" dedi.
Özdemir Özok, "Yargı kararlarının bu kadar tartışılır hale gelmesi, yargıyı nasıl etkiler?" şeklindeki soru üzerine, yargı kararlarının kimilerini memnun etmesinin, kimilerini etmemesinin doğal olduğunu söyledi. Asıl sorunun, yargının, bağımsızca, hukuk içinde karar verip vermediği konusunda düğümlendiğini ifade eden Özok, yargıyı yıpratmanın, kimseye yarar sağlamayacağını vurguladı. Özok, "Maalesef, bugünkü siyasal iktidar değil, her siyasal iktidar muhalefette bizim söylemlerimizi aynen tekrarlıyor. İktidara gelince bunları unutuyor. Çünkü hiçbir siyasal iktidar güçlü, bağımsız ve güvenceli bir yargı, yargıç istemiyor. İşin temelindeki sorun bu" dedi.