AKP'nin giderleri usulsüz bulundu

Anayasa Mahkemesi AKP'nin 2005 ve 2006 yıllarında gider olarak gösterdiği 113 bin liralık harcamayı yasaya uygun bulmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, AKP’nin 2005 ve 2006 yıllarında gider olarak gösterdiği toplam 113 bin TL’lik harcamanın, Siyasi Partiler Yasası’nın gerektirdiği belgelere dayanmadığını tespit ederek bu tutarın Hazine’ye aktarılmasına karar verdi. Yüksek Mahkeme, Anavatan Partisi’nin 2001 ve 2002 yıllarında gider olarak gösterdiği 83 bin TL’nin de yasaya uygun olmadığını tespit etti.

Anayasa Mahkemesi’nin, 2005 ve 2006 yıllarına ait AKP’nin mali denetimine ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, AKP’nin 2005 yılına ilişkin genel merkez gideri olarak gösterdiği 43 milyon 921 bin 831 YTL’nin 81 bin 329 YTL’lik kısmının, yasanın gerektirdiği belgeye dayanmadığını tespit etti. Yapılan denetimde partinin gider olarak gösterdiği bazı seyahat harcamalarının, parti adına ve parti faaliyeti için yapıldığına dair herhangi bir belge bulunamadığı anlaşıldı ve toplam 13 bin 257 YTL, parti tüzel kişiliği adına ve parti amaçlarına uygun yapılmış bir harcama olarak kabul edilmedi.

Partinin toplam 58 bin 555 YTL tutarındaki harcaması da fatura aslı ile değil noter onaylı fatura suretleriyle belgelendirilmesi dolayısıyla gider olarak kabul edilmedi. Gider yazıldığı halde herhangi bir belgeye dayanmadığı tespit edilen toplam 2 bin 993 YTL tutarındaki harcama da gider olarak kabul edilmedi. Ayrıca, ağırlıklı olarak kişisel bakım ürünleri ve parfümeri harcamaları ve grip aşısı masrafından oluşan 6 bin 521 YTL’lik tutar da parti faaliyet amacına uygun olması bulunmadı.

Anayasa Mahkemesi’nin mali incelemesinin ardından AKP’nin 2005 yılında yapmış olduğu toplam 81 bin 329 YTL’lik gider karşılığının, yasa uyarınca Hazine’ye irad kaydedilmesine oy birliğiyle karar verildi. AKP’nin 2005 yılına ait il örgütü giderleri ile partinin taşınır ve taşınmaz mal edinimlerinin ise yasaya uygun olduğu tespit edildi.

Belgesiz harcamalar hazineye aktarıldı

Anayasa Mahkemesi, AKP’nin 2006 yılı kesin hesap incelemesinde de parti genel merkezinin gider olarak gösterdiği 55 milyon 784 bin 933 YTL’nin 32 bin 176 YTL’lik kısmının, yasanın gerektirdiği belgeye dayanmadığını tespit etti. Yapılan denetimde partinin gider olarak gösterdiği bazı seyahat harcamalarının, parti adına ve parti faaliyeti için yapıldığına dair herhangi bir belge bulunamadığı anlaşıldığından 742 YTL, parti tüzel kişiliği adına ve parti amaçlarına uygun yapılmış bir harcama olarak kabul edilmedi.

Partinin toplam 29 bin 848 YTL tutarındaki harcaması da fatura aslı ile değil noter onaylı fatura suretleriyle belgelendirilmesi dolayısıyla gider olarak kabul edilmedi. 853 YTL tutarındaki telefon ve internet bedelleri gecikme zamlarının da görevlilerin yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemelerinden partinin sorumlu tutulamayacağı belirtilerek partiye gider yazılamayacağına karar verildi. Gider yazıldığı halde herhangi bir belgeye dayanmadığı tespit edilen 177 YTL tutarındaki harcama da gider olarak kabul edilmedi. Ayrıca, 29 Eylül 2006’da yapılan Kore seyahatindeki otel faturasının Amerikan Doları kuru üzerinden olmasına karşın döviz dönüşümünde Euro kuru uygulanması sonucu fazla gider olarak tespit edilen 555 YTL de parti gideri olarak kabul edilmedi.

Anayasa Mahkemesi’nin mali incelemesinin ardından AKP’nin 2006 yılında yapmış olduğu toplam 32 bin 176 YTL’lik gider karşılığının, yasa uyarınca Hazine’ye irad kaydedilmesine oy birliğiyle karar verildi. AKP’nin 2006 yılına ait il örgütü giderleri ile partinin taşınır ve taşınmaz mal edinimlerinin ise yasaya uygun olduğu tespit edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir