AKP'nin karşısına dikilmeye devam edeceğiz

Kılıçdaroğlu, oy kullanamamasıyla ilgili olarak "Partilileri üzdüysem özür dilerim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği referandumundan yüzde 58 oranında evet çıkmasına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede, "CHP olarak AKP'nin yargı üzerinde baskısını artırmaya yönelik tüm adımların karşısına dikilmeye ve bu konuda yurttaşlarımızı uyarmaya bundan sonra da aynı sorumluluk ve kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Anayasa paketi referandumu sonrası ilk değerlendirmesini CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında yaptı. Konuşmasına Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olan Türkiye Basketbol A Milli Takımı'nı kutlayarak başlayan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Uzun bir halk oylaması süreci bugün sonuçlandı. Demokrasilerde nihai karar mercii halktır. Ve halkın iradesine saygı göstermek her siyasetçi için temel bir görev hem de ahlaki bir sorumluluktur. Bu duygu ve düşünceyle yurttaşlarımızın ortaya koyduğu iradeyi saygıyla karşılıyor, bu referandum sürecinden çıkarılacak derslerin, Türkiye'de demokrasinin gelişimi açısından yararlı olmasını diliyorum. Bu arada bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

"AKP, demokrasi sınavından kaldı"

Halkın iradesine saygı gösterilmesinin çok önemli bir koşulu, bu iradenin serbestçe şekillenmesi için uygun ortamın yaratılmasıdır. Bütün devlet olanaklarının taraflı bir biçimde kullanıldığı, ‘Bitaraf olan bertaraf olur' zihniyetiyle kamuoyunun yoğun baskı altına alındığı bir süreci yaşadık. İktidar gücünden yararlanılarak yurttaşların özgür iradeleri üzerine ipotek konulmaya çalışıldı, baskıyla yönlendirildi. Ne yazık ki AKP iktidarı demokrasi açısından hiç de iyi bir sınav veremedi, kampanya sırasında sınıfta kaldı.

Alınan sonuca baktığımızda görüyoruz ki bu Anayasa değişiklikleriyle AKP iktidarı tamamen kendisine bağlı bir yargı mekanizması kurma yolunda çok önemli bir adım atmış olmaktadır. CHP olarak AKP'nin yargı üzerinde baskısını artırmaya yönelik tüm adımların karşısına dikilmeye ve bu konuda yurttaşlarımızı uyarmaya bundan sonra da aynı sorumluluk ve kararlılıkla devam edeceğiz.

"Referandum demokrasiyi zayıflatıyor"

Bugün ortaya çıkan sonuç, referandumun demokrasiyi zayıflatan, iki kutuplu bir siyasete hizmet ettiğini ortaya koymuştur. Kutuplaşmaya dayalı bu gergin siyasi ortamdan çıkmadan sağlıklı bir demokrasiye kavuşmamız mümkün değildir. Referandumda oy kullanan yurttaşlarımızın yüzde 42'si bu Anayasa paketine ‘hayır' oyu vermiş, seçmenlerin yüzde 23'ü de oylamaya katılmamıştır. Bu, azımsanacak bir oran değildir.

" 'Hayır'da CHP'nin büyük payı var"

Referandumdan elde edilen yüzde 42'lik hayır oranında elbette ki partimizin çok büyük bir payı vardır. 2 ay içinde 70 ilde, 201 ilçede mitingler yaptık ve halkımızla buluştuk. Bu sonucun alınmasında emeği geçen herkese, örgütlerimize, gönüllülerimize, gençlerimize, kadınlarımıza, seçmenlerimize ve bize güvenenlere şükranlarımı sunuyorum. Elbette bu akşam ortaya çıkan halk iradesine saygı gösteriyoruz. Ama bilinmelidir ki Türkiye yalnızca 2 kişiden birini memnun eden kararlar ve düzenlemelerle yoluna devam edemez ve etmemelidir. Biz ülkemizin açlık, yoksulluk, eğitim, sağlık, güvenlik, adalet gibi bu ülke insanının gerçek sorununa çözümler üretecek somut politikalara odaklanmak zorundayız. CHP olarak bu bakış açısıyla siyasi mücadelemize daha büyük bir heyecan, güç ve kararlılıkla devam edeceğiz. Türkiye'yi karış karış gezme, halkla bütünleşme, yurttaşlarımızın dertlerine yurttaşlarımızla birlikte çözümler geliştirme çabalarımız artarak devam edecektir. Bu kararlılığımızı özellikle belirtirken evet ya da hayır diyen, şu ya da bu nedenle sandığa gidemeyen yurttaşlarımıza da saygı ve sevgilerimi sunuyorum."

"Partilileri üzdüysem özür dilerim"

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından oy kullanamamasıyla ilgili bir soru üzerine kendisinin İstanbul'da kaydının olduğunu, son seçimlerde orada oy kullandığını anımsatarak "Ama benim bilgimin dışında, hangi gerekçeden olduğunu bilemediğim bir gerekçeyle gidiliyor ve oradan adresimin değiştirildiğine dair tutanak tutuluyor ve kaydım siliniyor. Ve ben bunu çok sonradan öğreniyorum. Oysa ben de her yurttaş gibi kaydımın olduğunu, gidip oy kullanacağımı düşünüyordum" dedi.

Ortaya çıkan tablonun güzel bir tablo olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu konuda eğer gerçekten partili arkadaşlarımı üzdüysem buradan da özür dilerim. Ama şunu açık yüreklilikle söyleyeyim: Benim de çalışmam lazımdı. Ama bu yoğun trafik içerisinde seçmen kütüklerine bakamadım. Ben de nüfus cüzdanımla gidip oy kullanacağımı düşünmüştüm, öyle hareket ettim" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, kendisine bir komplo kurulup kurulmadığıyla ilgili bir soru üzerine ise "Oraya giden polis arkadaşlar kimin talimatıyla gitti? Kaydım siliniyor, bana bilgi verilmiyor, muhtarın haberi yok, nasıl oluyor bu tablo?" diye sordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir