Alarko Carrier başarıyı "yalın üretim"le yakaldı
Alarko Carrier Genel Müdürü Şahin, krizde ihrcatlarının 30 milyon dolar ve iç piyasa satışlarının yüzde 30 gerilediğini açıkladı.
İZMİR - Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Önder Şahin, yalın üretim sayesinde krizin etkilerine rağmen sektörde en çok vergi veren kurum olmayı başardıklarını söyledi.
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (İAOSB) firmaların rekabet gücünü artırılması amacıyla başlatılan Kümelenme Projesi'nin eğitim programları kapsamında, Şahin ve Alarko Carrier Fabrika Operasyon Müdürü Nurettin Işık, "Yalın Üretim" konulu konferans verdi.
Şahin, Amerikalı bir uzmanın rehberliğinde başladıkları yalın üretim çalışmalarının kendilerine üretimde çok şey kazandırdığını belirterek, bu süreçte hem fabrikadaki müdürlere, hem de işçilere çeşitli eğitimler verdiklerini kaydetti.
Uzman sayesinde 300 metre karede, 20 kişi ile yaptıkları işi 30 metre karede 8 kişiyle yapabildiklerini gördüklerini söyleyen Şahin, şöyle konuştu:
"Yalın üretim konusunda Amerikalı bir uzmanla 2 sene çalıştık. Üretimdeki karışıklığı giderip verimlilik artırdık. Benim bu meseleden anladığım şu, sağlıklı yaşamaya benziyor. Hepimiz kilo vermemiz, yağları atmamız gerektiğini biliyoruz. Kaçımız uyguluyoruz? Biz başarılı olduk. Firmalar yalın üretimin önemine inanırsa mutlaka bünyesinde eğitilmiş, bu işi yürütecek biri bulundurmalı. Hıncal Uluç gibi 'Şöyle oynaması gerekir' diyecek biri yerine sahaya çıkıp sahaya çıkıp top oynayacak biri lazım. Çıkış yolu burasıdır."
Sanayicinin fiyatı kendisinin belirlediği ve "kral" olduğu dönemin geride kaldığını ifade eden Şahin, ithalatın Turgut Özal döneminden sonra canlanmasıyla yerli sanayicinin sıkıntıya girdiğini, bu nedenle maliyeti azaltmaya gitmesi gerektiğini kaydetti.
Şahin, işçi ve işletme giderlerine müdahale edilebileceğini ifade ederek "Krizde ihracatımız 30 milyon dolar, iç piyasada satışlar yüzde 30 geriledi. Fakat bu üretim sayesinde, sektörde en çok vergi veren kurum olmayı başardık" diye konuştu.
Alarko Carrier Fabrika Operasyon Müdürü Işık ise yalın düşüncenin daha az emek, alan, zaman ve ekipman ile daha fazla üretebilmeyi amaçladığını kaydederek "Gereksizlerin elimine edilmesi, düzenleme ve temizleme çalışmaları, standartlaşma ve devamlılık bu yalın düşüncenin araçlarıdır" dedi.
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da bölgedeki firmaların rekabet gücünün artırılmasında önemli olduğunu, sanayicilerin krizde eğitimin önemini anladığını, farklılaşmanın yolunun eğitimden geçtiğini algıladıklarını söyledi.