”Alevi çalıştayları konusunda aceleciliği doğru bulmuyoruz”

Devlet Bakanı Çelik, Alevi çalıştaylarıyla ilgili aralık ayı itibariyle bu çalışmaları tamamlamayı düşündüklerini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi çalıştayları konusunda, "Bunun biran önce, haftada, ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı, aceleciliği doğru bulmuyoruz. Olayların mitinglerle, bir siyasi boyut kazanmasıyla da ilgisi yok. Kazanmasını da doğru bulmayız. Çünkü biz samimi bir çalışmayı yürütüyoruz" dedi.

Bakan Çelik, Umman Diyanet İşleri ve Evkaf Bakanı Şeyh Abdullah bin Mohamed Al-Salim ile makamında bir araya geldi.

Basın mensuplarının Alevi çalıştayları ve Alevi örgütlerinin 8 Kasımda yapacakları mitinge ilişkin sorularını yanıtlayan Çelik, hükümetin, ülkede öteden beri yaşanan sorunları çözmeye dönük yoğun bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.

Açılım olarak nitelendirilen konuların bu sorunların çözümüne dönük çalışmalar olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, özellikle Alevi çalıştaylarıyla ilgili aralık ayı itibariyle bu çalışmaları tamamlamayı düşündüklerini ifade etti.

Tüm çalıştaylara katılan ve görüş beyan eden herkesin düşünce ve ifadelerinin tutanaklara geçtiğini, bunların aralık sonunda kitapçık haline getirileceğini ve ilgili kesimlere dağıtılacağını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"İnanıyorum ki 7 çalıştaydan çıkan neticeler de derli toplu bir şekilde özet bilgi olarak da Bakanlar Kurulu'nda ve yetkili kurullarda değerlendirilecek. Böylece sonuca doğru gidilecek. Bu çok gerilere uzanan bir olay. 1400-1500 yıllık bir ihtilaftan bahsediyoruz. Bunun biran önce, haftada, ay içinde çözümü gibi bir yaklaşımı, aceleciliği doğru bulmuyoruz. Olayların mitinglerle, bir siyasi boyut kazanmasıyla da ilgisi yok. Kazanmasını da doğru bulmayız. Çünkü biz samimi bir çalışmayı yürütüyoruz. Samimi şekilde yürütülen çalışmaya katkısı olacak herkesi davet ediyoruz, çağırıyoruz, görüşlerini alıyoruz. Amaç sorun çözmektir, yoksa suyu bulandırmak değil. Geçmişte yeteri kadar bulanıklıklar yaşanmış. Şimdi bunu durulamaya dönük kimin elinde ne varsa buyursun katkı sağlasın ve sorunu çözüme doğru götürelim diyoruz."

Devlet Bakanı Çelik, bugüne kadar yapılan çalıştaylarda önemli mesafeler alındığını kaydetti.

Faruk Çelik, bir başka soru üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Taslağı'nın bugün büyük ihtimalle Başbakanlığa sevk edileceğini ve önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını bildirdi.

Bakan Çelik, "Çok seri olarak da TBMM'ye taşıyacağız ve yeni yıla Diyanet Teşkilat Yasası ile girmiş olacağız" dedi.