Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi'ne İspanya'dan destek
İZBAN, İspanyol CAF firması ile sözleşme imzaladı
İZMİR - Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesinin tren seti için İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ (İZBAN) ile İspanyol Construcciones Y. Auxılıar Defer SA (CAF) firması arasında sözleşme imzalandı.
Alsancak Tren Garında yapılan imza törenine TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CAF Uluslararası İşler Genel Müdürü Jesus Esnaola ve bürokratlar katıldı. TCDD Genel Müdürü Karaman, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'deki en büyük banliyö sistemini kuracaklarını ve günde 500 bin yolcu taşıyacaklarını ifade ederek, ''Toplu ulaşım araçlarının nasıl olması gerektiğini İzmir'de göstereceğiz. Genel yönetim ve yerel yönetim işbirliğinin yararlı olacağını kanıtlayacağız'' dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a projeye verdiği destek için teşekkür eden Karaman, gelişen kentlerde raylı sistemin insanların işini kısa sürede çözmesini sağladığını ve bunu yaparken de çevreye zarar vermediğini kaydetti. Raylı sistemler ile kentlerin daha çağdaş hale geldiğini ifade eden Karaman, 3'erli 33 setten oluşan toplam 99 vagonun tamamının 26 ay sonra, ilkinin ise 20 ay sonra teslim edileceğini ifade etti.
Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi kapsamında güney aksını 2008 sonunda açacaklarını kaydeden Süleyman Karaman, Denizli-Aydın arası bağlantısını sağlayan kuzey hattını da acilen açmak istediklerini ifade etti. Karaman, Cumaovası-Torbalı uzatma hattı için de projeler yaptıklarını belirtti.
"En önemli aşamaya gelindi"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, vagon sözleşmesiyle Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi'nde en önemli aşamaya gelindiğini belirtti.
Projenin "çok örnek, çok ilk" bir proje olduğunu belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
''Artık metropol, megapol, kentlerde otobüsle yolcu taşıyarak insanları memnun etmek mümkün değil. Çağı yakalamak, sistemi geliştirmek ve halka bunları sunmak zorundayız. Diğer metropol kentlerin de bu sistemden yararlanacağını ve çok büyük maliyetlere çıkan metro sistemi yerine, bu sistemi kullanacağını düşünüyorum.''
İzmir'in kuzey-güney hattının uzun olduğunu, Torbalı'ya, Selçuk'a, Belkahve'ye raylı sistem ile ulaşmanın gerekli olduğunu belirten Kocaoğlu, projenin kentin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. CAF firmasının vagonları bir gün bile önce teslim etmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Kocaoğlu, ''Hatta ulaşıma, 20 ay sonra değil, daha önce yani TCDD diğer vagonları temin eder etmez başlayacağız'' dedi.
Kocaoğlu, Karşıyaka tünelinde de 2-2.5 aylık işlerinin kaldığını söyledi. CAF Uluslararası İşler Genel Müdürü Jesus Esnaola da 100 yıldan fazla geçmişe sahip bir şirket olduklarını, İzmirlilere daha konforlu bir ulaşım sunmak için çalışacaklarını ifade etti.