Allianz: İrrasyonel fiyat rekabeti zarar vermeye devam edecek

Allianz Türkiye CEO'su Sartorel, Türk sigorta sektöründe şirketler arasındaki rekabetin son yıllarda sadece fiyat odaklı hale geldiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Allianz Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) George Sartorel, irrasyonel fiyat rekabetinin uzun vadede sektörün genelini olumsuz etkileyeceğine ve bu yıl ciddi zararların devamına sebep olacağına inandıklarını bildirdi.

George Sartorel, yaptığı yazılı açıklamada, sigorta şirketlerinin 2009'da zorlu bir sınavdan geçtiğini ve sektörde reel anlamda negatif yönlü büyüme gerçekleştiğini ifade ederek, bu dönemin etkilerinin bu yıl da devam edeceğini belirtti.

Türk sigorta sektöründe şirketler arasındaki rekabetin son yıllarda sadece fiyat odaklı hale geldiğini savunan Sartorel, "Fakat bu irrasyonel fiyat rekabetinin uzun vadede sektörün genelini olumsuz etkileyeceğine ve 2010 yılında ciddi zararların devamına sebep olacağına inanıyoruz. Kalıcılık ve uzun vadede sürdürülebilirlik sigorta sektörü için son derece önemli" ifadesini kullandı.

“Prim ücretlerinde indirim uygulayan şirketler sıkıntı yaşayacak”

Pazar paylarını artırmak için prim ücretlerinde indirim uygulayan şirketlerin gelecek dönemde gereksiz sıkıntılar yaşayacağını, bu şirketlerin bazılarının kısa dönem sonuçlarını iyileştirmek için aynı zamanda rezerv oranlarını da ciddi şekilde düşürdüğünü belirten Sartorel, Hazine Müsteşarlığının bu yıldan itibaren şirketlerin ayırmış oldukları muallak hasar karşılığı tutarının yeterli olup olmadığını ölçme amacıyla kullanılan "chain ladder-aktüeryal zincir merdiven" metodunda bazı değişiklikler yapmayı öngördüğünü hatırlattı.

Bugüne kadar sadece tek bir yöntem baz alınarak ve ödenen hasar datası üzerinden hesaplanan aktüeryal zincir merdiven metodunun, yeni yıldan itibaren uğranılan hasar datası üzerinden ve farklı metodları test ederek hesaplanmasının beklendiğini kaydeden Sartorel, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu uygulamaya geçilmesi durumunda bazı şirketler hasar rezervleri için ayrılan kaynakları açısından sıkıntıya girebilir. Bu şirketler hasar oranlarında iyileştirme gösterebilmek için zor branşlarda hasar rezerv oranlarını düşürme yolunu tercih edenlerdir. Ancak, bu uygulama bilançoları düzeltmekte yetersiz kalmakta ve sadece geçici çözüm oluşturmaktadır. Olması gerekenden düşük teknik karşılık (rezerv) ayıran şirketlerin, cari yıl dönemsel karları iyi görünse bile gelecek yıllarda problem yaşayacakları aşikardır.

Bilançoları detaylı incelediğimizde, Hazinenin 'chain ladder-aktüeryal zincir merdiven' metodunda yapacağı değişikliklerin bazı şirketleri, hasarları için ayırdıkları finansal rezervlerini yükseltmek, fiyat politikalarını değiştirmek ve zarar ettikleri branşlardan çekilmek zorunda bırakacağını öngörüyoruz. Hazine Müsteşarlığı tarafından önerilen minimum rezerv oranları, şirketleri, hasarların gerçek maliyetlerini dahil ederek ürünlerini doğru fiyatlandırmaya yönlendirecektir. Allianz, Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılması beklenen değişiklikten en az etkilenecek şirketlerden biri."

Sartorel, Allianz Sigorta'nın mali yapısının çok güçlü olduğunu ve rezerv oranının, sektör ortalamasının çok üzerinde bulunduğunu belirterek, "En zorlu branşlardan biri olan trafik branşında hasar rezerv oranımız ikinci sırada yer alan şirketin yüzde 27, sektör ortalamasının ise yüzde 42 üzerinde" ifadesini kullandı.