Almanya ile gerilime NATO müdahalesi

NATO, Almanya ve Türkiye arasındaki gerilimi düşürmek için Alman parlamenterlerin Konya'daki NATO üssünü ziyaret edebilmesi için girişimde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Almanya arasındaki gerginliği gidermek amacıyla, Alman parlamenterlere Türkiye'de bir askeri üsteki Alman askerlerini ziyaret imkanı sağlamaya çalışıyor.

NATO sözcüsü Piers Cazalet dün yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter parlamenterlerin Konya'daki üssü NATO kapsamında ziyaret etmeleri için bir düzenleme yapmayı önerdi.  Konya hava üssü,  Türkiye ve DEAŞ karşıtı koalisyonun desteklenmesi için yapılan NATO operasyonları bakımından hayati önemdedir" dedi.

Türkiye'nin parlamenter ziyaretine izin vermemesi üzerine Almanya, İncirlik üssündeki askerlerini ve uçaklarını Ürdün'deki bir üsse taşımaya başlamıştı.

Suriye ve Irak'ta DEAŞ terör örgütüne karşı sürdürülen mücadeleyi aksatacak yeni bir konuşlanma değişikliği ihtimalinden kaygılanan NATO'nun, iki üyesi arasındaki anlaşmazlıkta devreye girmeye karar verdiği bildiriliyor.

Stoltenberg'in dün açıklanan girişimi ile Ankara'nın Almanya ile süren anlaşmazlığın ekonomik etkilerini azaltmak için attığı adımlarla aynı zamana rastladı.

Ankara, terörle bağlantılı olduğundan şüphelenilen 140 Türk şirketinin Alman firmalarla olan ilişkilerine ilişkin Almanya'ya ilettiği bilgi talebinden vazgeçtiğini açıklamış ve yaşananları "iletişim kazası" olarak nitelemişti.

Almanya, geçen yıl yaşanan darbe girişiminden sonra Türkiye'de süren tutuklamalar ve görevden almalar ve son haftalarda biri Alman vatandaşı altı insan hakları aktivistinin İstanbul'da gözaltına alınmasından rahatsız.

"Yaşananlar bir iletişim problemi"