Almanya Türkiye'yi yüksek riskli ülkeler listesine alabilir

Almanya içişleri bakanlığı sözcüsü, yüksek riskli ülkelerin halen gözden geçirilmekte olduğunu ve bu listeye Türkiye'nin de eklenebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman basınına göre Alman hükümeti, Türkiye'yi istihbarat görevlileri, polis yetkilileri ve subayları için yüksek güvenlik riski taşıyan ülkeler listesine almayı düşünüyor. Listede Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve 26 diğer ülke yer alıyor.

Sueddeutsche Zeitung gazetesi ile WDR ve NDR televizyon kanallarının dün verdikleri haber, Alman yetkililerinin NATO müttefiki Türkiye'ye silah satışının sınırlanacağı yolundaki beyanlarını izledi.

Medya organları, içişleri bakanlığı sözcüsünün söz konusu listenin halen gözden geçirilmekte olduğunu söylediğini bildirdiler. Habere göre sözcü, "Bu süreç kapsamında içişleri bakanlığı Türkiye'yi de listeye dahil edip etmemeyi değerlendiriyor" dedi.

Medya organlarının verdiği bilgiye göre Almanya'da bazı istihbarat kurumları Türkiye'nin bir ortaktan çok, bir düşman olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyorlar ve Ankara'nın İslamcı örgütlerle mücadele kapsamındaki faaliyetlerinin daha yakından izlenmesini istiyorlar.

Gazete ve TV kanallarına göre bu kurumlardan bazıları son zamanlarda çalışanlarına Türkiye'ye gitmenin risklerini anlattılar ve bazı kişileri de tatil için Türkiye'ye gitmemeleri için uyardılar.

Alman yetkililer, 200 gündür hapiste tutulan Türk asıllı gazeteci Deniz Yücel de dahil olmak üzere Türkiye'de 10'dan fazla Alman vatandaşının tutuklanmasına tepki gösteriyorlar.