Almanya'dan Erdoğan'a 'hitap' çağrısı

Almanya, Hamburg'daki G20 toplantısında Erdoğan'a Türklere hitap etmemesi çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya geçen hafta Ankara'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 zirvesi sırasında Almanya'daki yaklaşık 3 milyon Türk'e hitap etmesi için istediği izni reddetmişti.

Almanya Hükümeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan, bu hafta Hamburg'da katılacağı G20 zirvesi sırasında Almanya'da yaşayan Türklere hitap etmemesi yolundaki isteklerine saygı göstermesini istedi.

Ender rastlanan sertlikte ifadeler kullanan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk konsolosluğunda bir konuşma yapması veya video görüntüsünün kullanılmasının bile 'hükümetin net bir şekilde ortaya koyduğu isteklerine hakaret ve Alman bağımsızlığını ihlal etmek anlamına geleceğini' belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Berlin'in talebine rağmen Almanya'daki Türklere hitap edebileceği yolundaki "söylentiler" konusunda Schaefer, "Bu tarz etkinlikler çok önceden bildirilmeli" dedi.

Almanya'nın, Erdoğan'ın Türk konsolosluğunda konuşmasını yasaklayamayacağını söyleyen Schaefer, yine de böylesi girişimleri etkilemek için ellerinde seçenekler bulunduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel geçen hafta yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin iç anlaşmazlıkların Almanya'daki Türk topluluğuna yansımasını görmek istemediğini belirtmişti.