Altın 1200 dolar/ons üzerine oturdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta altın 1180-1200 dolar/ons bandında keskin dalgalanmalar yaşadı. Son gün 1200 dolar/ons üzerinde tutunmayı başaran altın haftayı yüzde 1 kazançla tamamladı. 

İlk işlem 1188.50 dolar/ons'tan gerçekleştiren altın ilk günü yatay geçerek salı günü yüzünü yukarı döndü. Avrupa seansında ivme kazanan altın, euro/dolar paritesinin kolunda 1204 dolar/ons’a kadar yükseldi. Bölge’nin lokomotif ülkesi Almanya’dan açıklanan ZEW endeksi beklentileri çok aşarken, risk iştahı artan yatırımcılar hisse senedi piyasalarında şanslarını denemek istedi. Gevşeyen altın hafta ortasında ons’ta 27 dolar birden kaybederek 1175 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Bu seviyeden tepki alımlarıyla tekrar toparlanmaya çalıştı. Aynı gün FED'in Açık Piyasa Komitesi tutanakları açıklandı. Tutanaklar bu kez piyasaya bir sürpriz yapmasa da altın negatif etkilendiğinden fiyat bandı geri çekildi. Perşembe günü Almanya’nın imalat sektörü rakamları hayal kırıklığı yaratırken, Bölge parasında sert şekilde düşüş kaydedildi. Yatırımcılar tercihlerini altından yana kullanarak madeni 1197 dolar/ons’a taşıdılar. ABD kanadında, açıklanan önemli verilerden işsizlik başvuruları hafif şekilde gerileme kaydederken, imalat rakamları ise beklenenden düşük açıklandı. Buna karşılık Kasım ayında tüketicilerin güvenini gösteren endeks yükseliş kaydetti. ABD borsalarında, ekonomik verilerin pozitif okunmasıyla Dow ve S&P bir kez daha rekor seviyeye ulaştılar. Cuma günü Çin, yavaşlayan ekonomisine ivme kazandırmak amacıyla faiz oranlarını sürpriz şekilde düşürürken, Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan piyasaları yatıştırıcı açıklamaların ardından altın 1210 dolar/ons'a kadar ulaştı.Kapanışa doğru ise gevşeyerek 1201 dolar/ons'ta dengelenen maden yüzde 1 değerlendi. Haftanın en çok kazandıran kıymetlisi yüzde 3.44 ile paladyum oldu. 

Fiyat bandını 1200 dolar/ons'un üzerine yerleştiren altının direnç seviyesi 1240 dolar/ons. Ancak yine de yukarı yönde çok kuvvetli bir çıkış yapacağını söylemek zor. Gümüşten yeterli desteği alamamasına rağmen direncini aşmaya çalışacaktır.