Altın alan yatırımcı sevindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS / Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

 

Geçtiğimiz hafta, FED tutanakları altının fitilini ateşlerken, teknik alımlarla omuzlanarak son 4 ayın en yüksek fiyatı olan 1345 dolar/ons’a ulaştı ve yükseliş trendine girdiğinin sinyalini verdi. Haftayı yüzde 1.33 karla kapatan altını, gümüş yüzde 1.41 ile takip etti.

Haftaya 1320 dolar/ons seviyesinden satışla başlayan altın 1311.70 dolar/ons’a kadar gevşedi. ABD’li yatırımcıların alımlarıyla yükselişe geçen altın Salı günü 1325 dolar/ons’a ulaştı. ABD’nin kötü gelen küçük işletme iyimserlik endeksinin etkisiyle geri çekilse de, Çarşamba günü açıklanan FED tutanakları sayesinde ivme kazandı. Kanun yapıcıların, Merkez Bankasının gevşek para politikasını nasıl sonlandıracağını detaylandırmaya başlaması Wall Street ve altına sert yükseliş getirdi. FED, bono alım programını Ekim ayında sonlandıracağını duyururken, o tarihe kadar da her toplantıda 10 milyar dolar azaltmaya devam edeceğini belirtince, yatırımcılar bu durumu ekonominin güçlenmesine yordular. Beklenmeyen bu açıklamaların ardından altın 1332 dolar/ons’a kadar yükseldi. Kritik direnç seviyesi olan 1330 dolar/ons’u kırarak teknik alımlara davetiye çıkarmış oldu. Gümüşten de destek alarak sert şekilde yükselen altın son 4 ayın en iyi fiyatını 1344.96 dolar/ons’la kaydetti.
Ortadoğu’daki karışıklık altına yönelimi artırıyor
ABD piyasalarına geçildiğinde ülkenin işsizlik maaşı başvuru rakamları açıklandı. Önemli veri, beklentilerin aksine düşük açıklanınca altın frene bastı. Son gün 1335 - 1340 dar bandında işlem gören altın haftayı 1338.60 dolar/ons’tan yüzde 1.33 kazanla bitirdi. Gümüş yüzde 1.41, Platin yüzde 1 ve Paladyum yüzde 1.53 getirileriyle yatırımcılarını sevindirdi.
İsrail’in Gazze’yi ne yazık ki bombalamaya devam etmesi Ortadoğu'da belirsizliği artırdığından altının güvenli liman olarak da tercih edilmesine destek oluyor. Altında 1360 dolar/ons ilk direnç seviyesi; kırıldığı takdirde 1400 dolar/ons’un yolu açık gözüküyor.