Altın düşüşe dirense de karşı koyamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz haftaya hızlı başlayarak 1224 dolar/ons'a kadar ulaşan altın, sonraki günler, küresel bazda iyi gelen ekonomik veriler ve Fed'in etkisiyle günden güne kan kaybetti. Rezerv para dolar, yatırımcılarının tercihiyle pariteyi 1.06 seviyesine kadar çekerek yüzde 3.4 kazandırırken,altın 1207.36 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 0.36 düşüşle kırmızıda kaldı. 

Altın yeni haftaya 1.203 dolar/ons seviyesinden adım attı. Asya piyasalarından itibaren yükselişe geçen altın, ABD’nin hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam rakamlarını fiyatlamaya devam ettiğinden 1.223 dolar/ons’a kadar ulaşmayı başardı. ABD’den gelen istihdam verileri, aslında faiz artışı için sinyal verdiğinden yatırımcılar, gelen her kötü veride, Fed’in faizleri artırmak konusunda muhafazakar davranacağını düşünerek, altına geçiş yapıyor. Gün içindeki hareketi Euro/dolar paritesi tarafından da desteklenen altın, son 5 haftanın en iyi rakamı olan 1224.30 dolar/ons’a ulaştı. Ancak haftanın geri kalanı pek parlak değildi. Salı günü Avrupa Bölgesi’nin lokomotif ülkesi Almanya’nın Hizmet Sektörüne ait verileri beklentilerin üzerinde yükseldi. Diğer yandan, dolar sebebiyle bir anda 1.0838’de kendini bulan paritenin, negatif etkisi de altının 1207.60 dolar/ons’a sürüklenmesine sebep oldu. Hafta ortasında açıklanan Fed tutanaklarıyla, öldürücü darbeyi alan altın 10 dolar daha kaybetti. Tutanaklar, FED yetkililerinin faiz artırımına dair zamanlama konusunda ikiye bölündüklerini gösterirken, pratikte, altın negatif fiyatlanan haberle, 1197.65 dolara kadar geri çekildi. Sert şekilde düşen ham petrol fiyatları da altının alım cazibesinin önüne geçti. Sonraki gün toparlanmaya çalışan altının karşısında bu kez ABD'nin istihdam rakamları vardı. Ülkenin işsizlik başvuruları 285,000 beklentiye karşılık 281,000 artış olarak kaydedildi. Beklendiği kadar artış olmaması, piyasaları memnun ederken, altın ise satış yedi. Son gün tekrar 1.200 doların üzerine çıkmayı başaran altın haftalık seansı 1200 dolar/ons'tan kapatarak yatırımcılarına yüzde 0.36 kaybettirdi. Dolarda pozisyon alanlar, yüzde 3.4 getiri ile memnun olurken, diğer kıymetlilerden gümüş yüzde 1.89 değer kaybetti. Platin yüzde 0.92 oranında artıda kalmayı başarırken, paladyum yüzde 3.89'luk kazancıyla göz doldurdu.

Özellikle ABD’nin gelişen ekonomisi, Fed’in faiz oranlarını 2006’dan bu yana ilk kez artıracağına dair spekülasyonları körüklerken, altın üç çeyrek ekonomik takvim sürecince düşüş yaşadı. Zaman zaman 1190 dolar/ons'a kadar gevşeyen altının düşüş trendine girdiğini söylemek için henüz erken.1180 dolar/ons kritik destek seviyesi ve sonrasında 1140 dolar/ons’un kırılması bize kesin düşüş sinyalini verecek.