Altın faiz kararını ucuz atlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta tüm piyasalar, FED'den bekledikleri kararı nihayet duyarak muradlarına ererken, dolar ve hisse senetleri kararın keyfini çıkardılar. Altın 1047 dolar/ons'tan yüzünü yukarı dönerek kritik destek seviyesi olan 1040 dolar/ons'u teğet geçti. Kıymetli sarı maden haftayı 1066.19 dolar/ons'tan tamamlayarak yüzde 0.8 kaybederken, rakibi dolar yüzde 1.2 kazandırdı. Gümüş 14.09 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 1.1 getiri elde ederken, Platin yüzde 4.2 ve paladyum yüzde 2.5 değer kazandılar.

Altın geçen haftaya 15 dolarlık kayıpla başladı. Emtia piyasasında durumların hiç parlak olmaması, ham petrolün 7 senenin en düşüğü olan 35 dolar/varil seviyesinin altına sarkması, keza gümüşün de 6 senenin en kötü seviyelerine yuvarlanması altını desteksiz bıraktı. Altın Çarşamba günü ABD seansına kadar yatay işlem gördü. Ülkeden açıklanan Kapasite Kullanım Oranı beklentileri karşılayamazken, Satın Alma Müdürleri endeksi de projeksyonların çok gerisinde kaldı. Altın’da 1078 dolar/ons’a hareketlenme olurken bu seviyede tutunamayacağı aşikardı.

Sonrasında diğer tüm yatırım enstrümanları gibi FED’in yıllar sonra nihayet artırabildiği faiz kararıyla dalgalandı. FED, faizleri beklentiler paralelinde 25 baz puan artırdı. Sonrasında ise artış hızının kademeli olarak artacağı ifade edildi. Para politikasına yapılacak düzenlemelerle, ekonomik aktivitenin makul bir hızla büyümesinin hedeflendiği ve istihdam piyasasına dair göstergelerin güçlenmeye devam edeceği belirtildi. Yellen hanım konuşmasında, diğer bir önemli parametre olan enflasyona dair; yüzde 2’lik hedeflerine gelineceğini ancak şu anki baskının düşük petrol fiyatlarından kaynaklandığını ifade etti. Şimdiye kadar defalarca fiyatlanan altın bu kez gerçek haberle birlikte tekrar satış yiyerek 1062 dolar/ons’a kadar geri çekildi.Dolar, paritede 1.1 seviyesinden hakkı olarak 1.0890’a doğru değer kazandı. Altın, Perşembe günü, FED’in faiz kararının yankılarını karşılamaya devam etti. FED, rekor seviyede düşük olan faiz çağını sonlandırınca, Dolar tercih eden yatırımcılar altın/dolar paritesinin 1048 dolar/ons seviyesine kadar düşmesine neden oldular. Diğer yandan, ABD’nin Philadelphia imalat endeksi beklentilerden zayıf gelirken, işsizlik başvurularının 11K daha düşmesi, istihdam piyasasına dair moralleri düzelterek altının kendine gelmesini zorlaştırdı. Risk iştahı kabaran yatırımcılar, hisse senetlerine yöneldiler. Cuma günü altın, düşük fiyat seviyelerinden yararlanmak isteyen yatırımcılarla biraz kendine geldi. Haftayı 1066.19 dolar/ons'tan kapatan maden yüzde 0.7 ekside kalırken, dolar yüzde 1.2 kazandırdı. Dow Jones hafta boyu alımları karşılayarak 17750 puan seviyesini aştı. 
Altın, faiz kararına ait geçek haberi 25 dolar/ons’luk bir satışla karşıladı ki, bu hareket kritik destek seviyesi olan 1040 dolar/ons’un kırılması için yeterli olmadı. Dolayısıyla da yukarı doğru sert bir ivmeden söz etmek zor. Bu sebeple altında hala tehlike sürüyor.