Altın fiyatları yükselişe geçti

Fiyatların yükselmesinin ardından çereğin fiyatı 94.50 lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda yeniden yükselişe geçerek ons fiyatının son iki hafta içerisinde 1080 dolardan, 1145 dolara yükseldiği bildirildi.

Altın fiyatlarının yükselmesinin ardından 22 ayar bilezik fiyatlarının 56,60 lira, çeyreğin fiyatının ise 94,50 lira olduğu belirtildi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altının her zaman iyi bir yatırım aracı olduğunu belirterek, son iki hafta içerisinde yeniden yükselişe geçmesinin bu durumu kanıtladığını söyledi.

14 Şubat Sevgililer Günü'nün ardından altında hiç beklemedikleri bir yükseliş yaşanmaya başladığını ifade eden Başman, şöyle konuştu:

"İki hafta önce uluslararası piyasalarda ons fiyatı 1080 dolar altın fiyatları 1145 dolara kadar çıktı. Bu artışa hiç kimse bir yorum getiremiyor. Çünkü kimse yükseleceğini ummuyordu. Onsunun 950 dolara gerilemesini beklerken fiyatlar uçtu. Önümüzdeki süreçte de fiyatlar yükselebilir de, inebilir de" dedi.

Başman, Türkiye'de de daha önce gramı 50,70 lira olan işlenmiş 22 ayar bileziğin fiyatının artarak 56,50 liraya, 84 liraya kadar gerileyen çeyreğin fiyatının da 94,50 liraya kadar çıktığını kaydetti

Başman, "Uluslararası borsalarda artışın devam etmesi durumunda 22 ayar bileziğin gram fiyatı 60 liraya çıkabilir, çeyreğin fiyatı ise 100 lirayı aşabilir" dedi.

Fiyatların artmasının kuyumcularda altın satışların durma noktasına getirdiğin ifade eden Başman, şunları kaydetti:

"14 Şubat Sevgililer Günü'nden bu yana satış yapamaz olduk. Yükseliş nedeniyle vatandaşlar altın alma talebini durdurdu. Son günlerde ne altın alan ne de satan var. Tek umudumuz fiyatların düşmesi ve vatandaşın yeniden alım yapması."

Altını kimin alıp sattığı bilinecek

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, mayıs ayından itibaren bireysel olarak, aracı kurumlar vasıtasıyla kimin altın alıp sattığını bileceklerini söyledi.

Yeni ve önemli bir düzenleme hazırlandıklarını ifade eden Saraç, şunları kaydetti:

"Mayıs ayından itibaren bireysel olarak, aracı kurumlar vasıtasıyla kimin altın alıp sattığını bileceğiz. Bu yenilik güvenli altın alışverişi açısından son derece önemli. Çünkü 10 dakikada fiyatlar değişiyor. Ayrıca aracı kurumların işlemlerinin de güvenli hale gelmesi gerekiyor. Tamam bankalar altın için aracı kurum olarak güvenli sayılır, ancak sayıları 20... Oysa 60 tane altın aracı kurumu var. Şimdi aynen menkul kıymetlerde olduğu gibi altın alınıp satılabilecek. Aracı kurumların hesabını biz bileceğiz. Bu kurumlardan altın alım satımı yapan bireysel müşterilerin hesabı tek tek bizde olacak."

Altın Borsasının bir diğer özelliğinin, dünya piyasalarıyla entegre olduğu için 24 saat işlem yapan bir kurum olması olduğunu dile getiren Saraç, "Mayıs ayında başlayacağımız bu uygulamayla ilgili tanıtım çalışması da yapacağız. Bununla ilgili toplantılara da başlamış bulunuyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir