Altın için zor günler başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz haftanın ilk yarısı 1150 dolar/ons'a kadar uzanmaya çalışan altın, sonraki günler kazancını vererek kırmızıya düştü. Altın haftayı 1120.32 dolar/ons'tan yüzde 1.17 kayıpla kapatırken, diğer kıymetliler de topyekun değer kaybına uğradı. 

Haftaya 1134.25 dolar/ons'tan satış baskısıyla başlayan altın, ABD'nin Dallas FED aktivite endeksinde görülen sert düşüşle kaybını kısa sürede kazandı. Sonraki gün Çin’den açıklanan imalat endeksinin son 3 yılın en kötü seviyesinden kaydedilmesi, dünyanın 2. büyük ekonomisine dair endişeleri körükleyerek altının fiyat bandını yükseltti. Sonrasında ABD’nin ‘Tedarik Yöneticileri Endeks’ kalemlerinde imalat endeksi, beklenilenden daha düşük açıklandı. Bu rakam son 2 yılın en yavaş büyümesini gösterirken, üretim ve yeni sipariş endekslerinde de geri çekilme kaydedildi. Gelişmeler altının hızla haftanın en yüksek seviyesine 1147.96 dolar/ons’la ulaşmasını sağladı. Hafta ortasında ABD'nin özel sektör istihdam raporunda 190K ‘lık bir artış yaşanması her ne kadar piyasaları pek tatmin etmese de altının gevşemesine neden oldu. Hafta sonuna yaklaşırken kıymetlimiz irtifa kaybetmeye devam etti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yaptığı konuşmada, Bölge için daha fazla teşvik yaratacaklarının ipucunu verdi. Parite hızla değer kaybederek 1.1087 seviyesine kadar yuvarlanırken, Wall Street ivme kazandı. Cuma gününe gelindiğinde piyasaları heyecanlandıran Tarım Dışı İstihdam raporu açıklandı. 220K beklentiye karşılık 173K açıklanan veri karşısında altın hızla reaksiyon göstererek 1133 dolar/ons'a uzandı. Ancak bu seviyede tutunamayarak kar satışlarının da etkisiyle aynı hızla 1115 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Kapanışta 1120.32 dolar/ons'ta dengelenen maden yüzde 1.17 kayba uğradı. Gümüş 14.57 dolar/ons'la kırmızıda kalırken, platin yüzde 2.87, paladyum yüzde 2.38 değer kaybettiler. Dolar yüzde 0.44 değer kazanarak yatırımcılarını umutlandırdı.

Altının bu seviyeden yeniden çabucak ayağa kalkması zor görünüyor. Lehine açıklanan istihdam verisini jet hızıyla fiyatlanarak sindirememesi, altını çok kritik seviyeye geri çekti. Artık 1050 destek seviyesine ne kadar zamanda düşecektir sorusu öne çıkıyor.