Altın ithalatı patladı
Ağustos 2008'deki 48 tonluk altın ithalatından sonra en yüksek altın ithalatı 45.4 ton ile fiyatların son 2 yılın en düşük seviyesine gerilediği geçen ay gerçekleşti
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Altın fiyatlarında geçtiğimiz günlerde yaşanan düşüş, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine de yansıdı. Piyasada altın ithalatında büyük artış kaydedildi.
Altın fiyatlarının son 2 yılın en düşük seviyelerine gerilediği nisan ayının ikinci yarısında piyasada artan işlem hacmine ve fiziki talebe bağlı olarak altın ithalatında da önemli artış yaşandı. Verilere göre, Ağustos 2008'deki 48 tonluk altın ithalatından sonra en yüksek altın ithalatı 45.4 ton ile Nisan 2013'te gerçekleşti. İşlem hacmi açısından da 68.7 ton altın işlemi ile son 5 yılda görülen en yüksek aylık işlem hacmine ulaşıldı.
Yılın ilk 4 ayında İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyelerince gerçekleştirilen altın ithalatı 92.3 ton oldu. Altın ithalatında geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ilk 4 ayında yüzde 501.7'lik artış kaydedildi. Nisan 2013'teki 45.4 tonluk ithalat, İstanbul Altın Borsası'nın kurulduğu tarihten bu yana tüm nisan aylarının rekoru da oldu.
Fiyatların gerilemesiyle artan fiziki altın talebine bağlı olarak piyasadaki işlem hacmi yükselirken, geçen yıl ortalama 1.233 kilo (1.2 ton) düzeyinde seyreden Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası altın işlemleri miktarı, nisan ayının son 2 haftasında günlük ortalama 5.076 kilo (5 ton) seviyesine yükseldi.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının geçtiğimiz günlerde global piyasalarda 1980'lerden beri 2 gün içinde yaşanan en büyük değer kaybını yaşadığını, 12 Nisan Cuma günü başlangıcında 1.560 dolar/ons'un üzerini gören fiyatların 15 Nisan Pazartesi günü ise 1,350 dolar/ons seviyesinin de altına gerilediğini ve 16 Nisan Salı günü 1.321,35 dolar/ons ile en düşük seviyeyi gördükten sonra yavaşça toparlanarak 19 Nisan'da 1.400 dolar/ons'un üzerine, 25 Nisan'da da 1.450 dolar/ons'un üzerine yükseldiğini anlattı. O tarihten bu yana fiyatların 1.450 dolar/ons'un biraz üzerinde daha istikrarlı bir seyir izlediğini ifade eden Dönmez, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası'ndaki fiyatlara bakıldığında 12 Nisan Cuma günü 1.535 dolar/ons'tan kapanan fiyatların 15 Nisan'da 1.400 doların altına gerilediğini, 16 Nisan'da fiyatlarda yaşanan düşüşün 1.365 dolar/ons'a kadar devam ettiğini ve daha sonra toparlanarak 25 Nisan'da 1.450 dolar/ons'un üzerine yükseldiğini hatırlattı. Dönmez, "Uluslararası piyasalarda sürekli müzayede yöntemiyle dalgalanan fiyatlara bakıldığında Borsamız Kıymetli Madenler Piyasası fiyatlarının zaman zaman daha yüksek seyrettiği gözlemlenebiliyor, ancak Londra'daki fixing seanslarında oluşan fiyatlara bakıldığında Türkiye'de oluşan fiyatların Londra piyasasına paralel seyrettiği söylenebilir" diye konuştu.
Fiyat farkı Borsa İstanbul'da değerlendiriliyor
Zaman zaman fiziki altın talebinde yaşanan ani dalgalanmalar, altın ithalatının da biraz gecikmeli olarak bu talebe cevap vermesi ve Darphane'nin bireysel yatırımcılardan kaynaklanan ani talep artışlarına çok nadiren de olsa yetişememesi nedeniyle piyasadaki altın fiyatlarının uluslararası piyasaların biraz üzerinde seyredebildiğini, bu konuyu yoğun şekilde değerlendirdiklerini belirten Dönmez, "Yeni uygulama ve tedbirlerle neler yapabilirizi kendi içimizde tartışıyoruz: Kıymetli madenler piyasamızda işlem yapan üyelerimizle de istişare etmeye başladık" dedi.
Altın külçelere büyük talep
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, altın fiyatlarının son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle beraber Türkiye'de artan fiziki talep altın arzında sıkışıklığa yol açtığını belirterek, özellikle Darphane tarafından basılan Cumhuriyet altını ve Ata Lirası'na gelen yoğun talebin bu altınların basımında kullanılmak üzere altın külçelere de büyük talep gelmesine yol açtığını, yoğun fiziki teslimat ve el değiştirmeler yaşandığını anlattı. Özellikle bireysel yatırımcıdan gelen fiziki altın talebi nedeniyle Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası kasalarındaki altın miktarının bir miktar azaldığını ifade eden Dönmez, fiyatların oturmasıyla birlikte kasadaki altının tekrar yükseleceğini düşündüklerini kaydetti.