Altın ve gümüş yüzde 3'ten fazla kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta altından ve hisse senetlerinden çıkan yatırımcıların doları tercih ettiği, hatta dolara geçişlerde bile tereddütlerin yaşandığı, bombaların patladığı, terörün yarattığı korkunun herkesi sardığı ancak herşeye 'rağmen' küresel piyasalardaki problem algısının 'dimdik' durduğu bir hafta yaşandı. Kıymetli madenler topyekun değer kaybederken gümüş yüzde 4 ile başı çekti.

Altın haftanın ilk gününe 1255.15 dolar/ons’tan satış baskısıyla başladı. Pazartesi itibariyle ABD’den açıklanan 2. el konut satışları beklentileri karşılayamadı ancak altın bu haberi değerlendiremedi. Salı gününe 1244 dolar/ons seviyesinden yeni bir umutla başlayan altın hafif alımları karşılarken, Belçika’nın başkentinde gerçekleşen terör olayının ardından, tedirgin olan yatırımcılar maalesef ki böyle bir sebepten ötürü altına yönelerek madeni 1259 dolar/ons’a kadar omuzladılar. Yatırımcıların bir kısmı da rezerv paraya geçerken, hızlı yükselişin akabinde gelen kar satışlarıyla altın 1250 dolar/ons üzerinde kaldı. Avrupa'da hisse senedi piyasalarında düşüş gözlenirken, yatırımcılar ayrıca devlet tahvillerine de yöneldiler. Hafta ortasında altın, doların sahne alması ve ABD’den gelen ivme kazanmış pozitif verilerle irtifa kaybederek 1215 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Ülkenin yeni konut satışlarında kayda değer yükseliş gözlenirken, gayri safi yurtiçi hasılada ciddi bir etkiye sahip olması verinin etkisini artırdı. Cuma günü itibariyle birçok piyasada Paskalya tatili olması nedeniyle, perşembe günü son işlem günü olarak idrak edildi ve altın dar bantta fiyatlansa da biraz kımıldanarak 1220 dolar/ons'un üzerine çıkmaya çalıştı. ABD için  önem arz eden dayanıklı tüketim mal siparişleri verisi büyümeye dair hayal kırıklığı yaratırken altın bu durumu fırsata çevirmekte yetersiz kaldı. Sıkıntılı haftayı 1216.72 dolar/ons'la sonlandıran altın yüzde 3 değer kaybederken, gümüş yüzde 4, platin yüzde 2.6 ve paladyum yüzde 3 değer kaybetti. Temel metaller ve ham petrolün de kayıp yaşadığı haftada dolar Euro karşısında yüzde 1 artıda kaldı.

Piyasa oyuncuları 1240 dolar/ons üzerinde tutunamayan altının şimdi de 1200 dolar/ons psikolojik seviyesini yakın zamanda test etmesinden endişe duyuyor. Uluslararası piyasada itibar edilen anketlere bakıldığında bu yıl ilk kez yatırımcıların yüzde 50’den fazlasında ayı piyasasının baskısı görülüyor. Bireysel yatırımcıların yalnızca yüzde 46’sı altında ışık görüyor ve reyini alımdan yana kullanıyor. Diğer yandan Fed’in Nisan toplantısında faizleri yükseltebileceğine dair dedikodular dolaşmaya başladı bile. Doların aportta beklediği bu haber, emtia piyasasındaki enstrümanlar için ise bir nevi kabus.