Altın, yatırımcılarını heyecanlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta küresel hisse senedi piyasalarındaki oynaklık karşısında ilk tercih olan altın, ons'ta 45 dolarlık bir sıçrama yaparak yatırımcılarını heyecanlandırdı ve 1238 dolar/ons'a kadar ulaştı. Doların güçlü duruşu ve enerji fiyatlarındaki düşüş altının önüne set çekse de haftayı yüzde 2.5 getiriyle tamamladı. Gümüş yüzde 4.5 ile onu takip etti. 

Haftayı 1191 dolar/ons seviyesinden açan altın, ilk günden fiyat bandını 1200-1210 dolar/ons aralığına taşıdı. Salı günü Euro/dolar paritesinin kolunda hızla ivme kazanırken, küresel hisse senedi piyasalarındaki oynaklık ve Japon yenindeki güçlenme kıymetli madenin cazibesini artırdı. Piyasa oyuncuları hisse senetlerinden uzaklaşarak güvenli limana geçtiler. Diğer yanda, Yunanistan hükümetinden başkanlık seçimlerinin normal takvimden 2 ay evvel yapılabileceği haberinin yayınlanmasının ardından, ülke borsaları yüzde 13 dolayında sert düşüş yaşadı. Altın gelişmelerin akabinde kritik destek seviyesi olan 1240 dolar/ons’a çok yaklaşarak yatırımcıları heyecanlandırdı. Hafta ortasında Euro/dolar paritesi yükselişini sürdürürken altın yatay bantta seyir izledi. Perşembe günü gevşeyen altın, ABD’den açıklanan verilerle bir darbe daha aldı. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan açıklanan rapora göre perakende satış performansı artarken, istihdam raporunda işsizlik başvurularının düşüş kaydetmesi altının 1215.83 dolar/ons’a kadar geri çekilmesine neden oldu.

Haftayı 1220-1230 dolar/ons bandında 1225 dolar/ons ile tamamlayan altın yüzde 2.5 kazandırdı. Gümüş yüzde 4.5, platin yüzde 0.58,  paladyum yüzde 1.37 oranında değerlendi. Kıymetlilerin aksine temel metallerin tümü değer kaybetti. ABD Enerji Departmanı’ndan açıklanan ham petrol stok raporunda, eksi beklentiye karşılık stok fazlasının kaydedilmesi, zaten ayı piyasasının baskısı altındaki petrol için pek iyi olmadı. Nymex türü petrol yüzde 10 ve Brent yüzde 7 dolayında kan kaybetti. 

Altının son günlerdeki yükselişine karşılık “Christmas” döneminin yaklaşmasından dolayı, kar satışları ve pozisyon kapamaları ile karşılaşması muhtemel. Önümüzdeki günlerde altından radikal bir hareket beklemiyoruz. Fiyat bandı 1250 dolar/ons'a kadar ulaşabilir ancak sene sonu itibariyle kar satışları önünü kesecektir.