Amasra'ya santral toplantısını halk önledi

Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santral kurmayı planlayan özel şirketin "enerji iletim hattı" ÇED toplantısı halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BARTIN - Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santral kurmayı planlayan özel şirketin "enerji iletim hattı" ÇED toplantısı halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı.
 
Bartın Halk Eğitim Merkezi'nde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'nce Amasra ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan enerji iletim hattı kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılım toplantısı düzenlendi.
 
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, TEİAŞ yetkilileri ile ilçede termik santral yapılmasına karşı oluşturulan Bartın Platformu üyeleri ve vatandaşların katıldığı toplantı firma yetkililerince sunum yapılmasıyla başladı.
 
Yaklaşık 54 kilometre uzunluğunda 380 KW gücündeki söz konusu proje için sunum yapıldığı sırada kürsüye çıkan Bartın Platformu üyesi Zafer Gecegörür, enerji iletim hattının Amasra'da kurulmak istenen termik santrallerde üretilecek elektriği enterkonnekte sisteme ulaştırmak için yapıldığını ifade etti. ÇED halkın katılımı toplantısının hukuksuz bir toplantı olduğunu öne süren Gecegörür, şöyle konuştu:
 
"Çünkü burada bahsedilen enerji iletim hattı, halkın tepkisine rağmen planlara aykırı olarak ve hukuksuz bir şekilde Amasra'da yapılmak istenen termik santral için yapılmaktadır. Bu durum ÇED başvuru dosyasında da açık bir şekilde yazmaktadır. Mevcut planlara ve hukuksal sisteme göre hayata geçme olanağı olmayan, yöre halkının tamamıyla karşı olduğu termik santralleri yapmak, şirketin ısrarına ve bürokrasinin hukuk dışına çıkan tutumuna rağmen mümkün olmayacaktır. Bartın halkı, bu termik santrallerin yapılmaması için sonuna kadar mücadele edecektir. Bu kapsamda enerji iletim hattı ÇED başvurusunun halkın katılımı toplantısı da, kapsam belirleme ve format verme toplantısı da bizi ilgilendirmemektedir. Bugün burada Bartın halkının sadece temsilcileri bulunmaktadır. Halkımız gerçek tepkisini 19 Şubat tarihinde yapılacağı açıklanan termik santral ÇED Halkın Katılımı Toplantısı'na saklamaktadır. Bartın ve halkının başına çorap örenler, Fatih Sultan Mehmet'in Çeşmi cihanı Amasra'nın ölüm fermanını imzalamak isteyenler hak ettikleri cevabı 19 Şubat'taki diğer ÇED toplantısında alacaktır"
 
Vatandaşların alkış ve santral aleyhine tepki göstermesinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, toplantının halkın tepkisi nedeniyle yapılamadığını tutanak altına aldı.
Toplantıda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileriyle platform üyeleri arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.