AMPD: Perakende de mayıs cirosu yüzde 5 arttı

AMPD sektör cirolarının 2011 yılının mayıs ayında yüzde beş büyüme ile önemli bir ivme yakaladığını ve nisan ayındaki mevsimsel düşüşün yerini tüm alt sektörlerde yükselişe bıraktığına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Organize perakende sektörü cirolarının Mayıs 2011'de aylık yüzde beş artış gösterdiği açıklandı. 2010 yılı Mayıs ayındaki yıllık ciro gelişimi yüzde dokuz olurken, Mayıs 2011'de bu oran yüzde beş olarak gerçekleşti. 2011'in ilk beş ayındaki gerçekleşen ciro incelendiğinde ise 2010 ilk beş aylık dönemine kıyasla bu dönemde yüzde sekiz artış meydana geldiği gözlendi.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) sektör cirolarının 2011 yılının ilk beş ayında yüzde beş büyüme ile önemli bir ivme yakaladığını ve nisan ayındaki mevsimsel düşüşün yerini tüm alt sektörlerde yükselişe bıraktığına dikkat çekti.

AMPD'den Nielsen Endeksi sonuçlarına dayalı olarak yapılan açıklamada 2010 yılında kriz sonrası yakalanan yüksek büyüme oranlarının 2011 yılında yerini istikrarlı büyümeye bıraktığı ve sektörün kriz öncesi büyüme hızını yakaladığı belirtildi. Nielsen raporuna göre organize gıda perakendesi ciroları Mayıs 2011'de bir önceki aya göre yüzde 2 artış gösterirken, gıda cirolarında yıllık değişim oranı da yüzde 2 düzeyinde kaldı. Gıda dışında ise, aylık ve yıllık bazda yüzde 11 ciro artışı sağlandı. Hazır giyim alt kırılımı incelendiğinde, cirolar aylık bazda yüzde 13 yükselirken, yıllık bazda da cironun yüzde 13 arttığı görüldü.

Mağaza sayısı yüzde 13 arttı

Metrekare Endeksi verilerine göre organize perakende sektörünün satış alanı metrekare ölçeğinde Nisan 2011'e göre yüzde bir artış olurken, yıllık bazda artış da yüzde 13 düzeyinde gerçekleşti. Mağaza sayıları aylık bazda yüzde iki artarken, yılın ilk beş ayında ise yüzde üç yükseliş kaydetti. Yıllık bazda artış ise yüzde 13 oldu.

Gıda metrekaresi gelişimine bakıldığında, Mayıs 2011'de aylık değişim yüzde bir olurken, yıllık yüzde 11 artış görüldü. Mağaza sayıları yıllık bazda yüzde 15 artış gösterdi.  Gıda dışı perakendede aylık yüzde iki, yıllık bazda yüzde 17 artış kaydedilirken, bu oran, 2010'un aynı döneminde yüzde 15 olarak gerçekleşmişti. Gıda dışında mağaza sayılarında yıllık yüzde 10 artış oldu. AMPD Nielsen Endeksi sonuçlarına göre, hazır giyim alt kırılımında metrekareler aylık bazda yüzde 3 artarken, yıllık bazda ise yüzde 22 artış gerçekleşti.

Hazır giyim perakendesi, 2011 Mayıs ayı itibariyle de yıllık metrekare gelişiminde başı çekti. Mağaza sayıları yıllık yüzde 14 artış gösterdi. Sektörde yılın ilk beş ayında yüzde yedi büyüme ile hazır giyim perakendesinin başı çektiği bir büyüme izlendi.

Metrekare başına cirolarda ise, organize perakende sektörünün Mayıs 2011'de aylık yüzde yedi artış yaşadığı, yıllık bazda ise yüzde üç oranında düşüş gerçekleştiği gözlendi. Alt sektörler bazında incelendiğinde, aylık yüzde dört artış yaşayan gıda perakendeciliğinde yıllık bazda yüzde altı düşüş görüldü.

Gıda dışı perakendede metrekare başına cirolar aylık bazda yüzde 11 artarken, yıllık bazda bu oran yüzde üç oldu. Hazır giyim perakendesinde aylık bazdaki yüzde 13 artış, yıllık bazda ise yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Fiş artışında lider hazırgiyim

Organize perakende sektörü fiş sayılarında, aylık bazda yüzde beş artış olurken 12 aylık bazda yüzde 10 artış gerçekleşti. Yılın ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde yedi artış yaşandı.

Gıda perakendesindeki 12 aylık fiş sayısı artışı yüzde dokuz oranında olurken, aylık yüzde dört artış meydana geldi. Gıda dışında Mayıs 2011'de aylık yüzde 12 artış, yıllık bazda yüzde 19 olarak gerçekleşti. Hazır giyim perakendeciliğinde fiş sayısı aylık yüzde 16 artış yaşanırken, yıllık bazda ise fiş sayısı artışı yüzde 29 düzeyine çıktı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir