Anadolu Ajansı Kürtçe yayına hazırlanıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayını ile iki toplum arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi ziyaret etti. 

Öztürk, AA'nın Erbil'de büyük bir ofis açarak Kurmanci ve Sorani lehçesinde yayına başlayacağını ve bölgedeki tüm gelişmeleri doğru ve tarafsız bir şekilde dünyaya yaymak istediğini söyledi.

Erbil'deki IKBY Başbakanlığı binasında gerçekleşen görüşmede Öztürk, AA'nın Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en önemli 10 ajansından biri olduğunu belirterek, 5 dilde haber üretildiğini anlattı. 

Yaklaşık 50 ülkede temsilcisi olan ve bin 200 çalışanı bulunan AA'nın bölgede daha etkili olmak için bir proje hazırladığını ve Kürtçe yayın kararı aldığını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Erbil'de büyük bir ofis açarak, Kurmanci ve Sorani lehçesinde yayına başlayacağız. Bölgedeki tüm gelişmeleri doğru ve tarafsız bir şekilde dünyaya yaymak istiyoruz. Dünyadaki gelişmeleri de yine Kurmanci ve Sorani lehçelerinde bölgeye aktaracağız. Sadece politik haberleri değil yaşama dair tüm haberleri yapacağız."

Öztürk, AA'nın Ortadoğu'da ve Arapça haberlerde çok güçlü bir ajans olduğuna işaret ederek, "Dünyaya alternatif hat kurmak istiyoruz.  Biz bunu Bosna’da yaptık" dedi. Kürtçe haberler personelinin eğitiminin tamamlanmasıyla yakında test yayınına geçileceğini ve eylül ayında abonelere haberlerin sunulmaya başlayacağını belirten Öztürk, "Bu bölgede çok güçlü bir medya olduğunu biliyoruz. Medyanın haber ihtiyacını karşılamak istiyoruz" dedi.

"AA'nın projesiyle sıkıntılar ortadan kalkacak"

Başbakan Barzani, AA'nın Kürtçe yayın projesinin kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, "Tüm alanlarda Türkiye ile ilişkilerimiz gelişmiş durumda. Ancak bu proje iki toplum arasındaki ilişkiyi daha da geliştirecek" dedi.

Çalışmalara gereken tüm desteğini vereceklerini ifade eden Barzani, bölgedeki haberlerin başkaları tarafından ve düzenli olmayan bir şekilde aktarılmasının bazı sıkıntılara neden olduğunu, AA'nın Kurmanci ve Sorani lehçelerinde yayın yapmasıyla bu sıkıntıların ortadan kalkacağını söyledi.

Barzani, dünyada etkisini artıran AA'nın büyük bir tecrübeye sahip olduğunu ve bu sayede kendilerine büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, bölgedeki medya mensuplarının işbirliği anlaşmaları çerçevesinde Türkiye'de eğitim almasını istediklerini ifade etti.

"AA'nın varlığını takdir ediyoruz"

AA Genel Müdürü Öztürk, Başbakan Barzani ile görüşmesi öncesinde, IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi'yi ziyaret etti. Dizayi görüşmede, 2000'li yıllardan önce bölgede ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bunun bir bölümünün medyanın yanlış bilgilendirmesinden kaynaklandığını ifade etti. Daha sonra Türkiye ile ilişkilerin birtakım diplomatik girişimlerle düzeltildiğini ve bugün çok iyi bir durumda olduğunu anlatan Dizayi, şunları söyledi:

"Medyanın rolü çok önemli. Doğru objektif bilgi vermek çok önemli. Anadolu Ajansı'nın varlığını ve faaliyetlerini takdir ediyoruz. Bundan sonrası AA sayesinde çok daha iyi olacak. İnşallah biz iyi şeyler bekliyoruz. Siyasetçilere düşen görev karar vermektir. Halkı doğru bilgilendirmek görevi ise medyaya düşüyor. Anadolu Ajansı'nın bunu en doğru biçimde yapacağına inanıyoruz."

Ziyarette, Türkiye'nin Erbil Başkonsolusu Mehmet Aydın Selcen ve IKBY'nin Türkiye ile ilişkiler sorumlusu Abdusselam Reşid de yer aldı.