Anadolu'nun AVM ilgisi artıyor
52 ilde bulunan AVM’lerle toplam nüfusun yüzde 84’üne ulaşıldığını belirten AYD Başkanı Hakan Kodal, Anadolu’nun ağırlığının artmaya başladığını söyledi
İSTANBUL - Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, sektörde Anadolu'nun ağırlığının artmaya başladığını söyledi. AVM’lerin yüzde 61’inin Anadolu'da bulunduğunu kaydeden Kodal, “Anadolu ziyaretçisi, daha sık alışveriş merkezine gidiyor ama ziyaret başına düşen harcama miktarı daha düşük" diye konuştu.
Alışveriş merkezlerinin 2012 yılı ilk yarı değerlendirmesine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, 8.1 milyon metrekare kiralanabilir alan ve 309 alışveriş merkezine ulaşıldığını belirterek, yatırım miktarının 35 milyar dolar civarında bulunduğunu ve 12 milyar dolarının yabancı sermaye kaynaklı olduğunu kaydetti.
Sektörün 360 bin kişiye istihdam sağladığını ifade eden Kodal, şöyle devam etti: "İlk yarı yılda 15 tane AVM açılmış ve bu toplam 500 bin metrekare. Sektörde Anadolu’nun ağırlığı artmaya başladı. 1- 2 yıl önce AVM’lerin neredeyse yarısı İstanbul’dayken şu anda yüzde 61’i Anadolu’da bulunuyor. Nüfus açısından bakıldığında 1000 kişiye düşen kiralanabilir alan 103 metrekareye ulaştı. 81 ilin 52’sinde AVM bulunuyor. En son Mardin ve Düzce’de AVM açıldı. Metrekare açısından en yoğun AVM bulunan iller, İstanbul, Ankara, Denizli ve Karabük. 52 ilde AVM sayısına bakıldığında toplam nüfusun yüzde 84’üne ulaşıldığı görülüyor. Diğer illerde yavaş da olsa bir büyüme olacaktır ama her ilde alışveriş merkezi beklememeliyiz. 20 bin metrekarenin üzerindeki alışveriş merkezlerine bakıldığında 309 olan sayının sadece yarısının alışveriş merkezine ulaştığını görüyoruz. Özellikle İstanbul başı çekiyor. Büyük alışveriş merkezlerinin 55 tanesi İstanbul’da bulunuyor. İstanbul birinci, Ankara ikinci sırada yer alıyor."
Haziranda yabancı kredi kartları yüzde 60 arttı
Kodal, AVM’lerde 2012 yılının ilk yarısında ciroların yüzde 15 arttığını anlatarak şunları söyledi:
"İstanbul ciddi bir eğlence ve alışveriş merkezi haline geliyor. Haziran ayı iyi geçirdiğimiz bir aydı. Türkiye genelinde geçen seneye göre yüzde 17’lik bir artış gerçekleşti. Bunlarda sıcaklar, etkinlikler ve indirimlerin etkisi var. İstanbul ve Anadolu ciro endeksi açısından bakıldığında
ikisi de birbirine paralel. 2012’nin ilk 6 ayına bakıldığında giyim yüzde 18 artışla başı çekiyor. Ayakkabı ve giyim ortalamanın üzerinde arttı. Yiyecek yüzde 14 artış gösterdi. Türk halkı sosyalleşmeye ve eğlenmeye para harcıyor. Haziran ayına bakıldığında giyim, teknoloji ve ayakkabı başı çekiyor. Hipermarketlerde temmuz ve ağustos aylarında artış bekliyoruz. Haziran ayında yabancı kredi kartlarındaki artış seviyeleri yüzde 60’ların üzerinde bulunuyor. Yabancı, Türkiye’yi bir alışveriş merkezi bakış açısıyla görüyor. 2012 ilk yarıyılında AVM'lerde 23 milyar lira ciro gerçekleşti. 2012 yılı için 48,5 milyar lira ciro hedefliyoruz. Burada Anadolu’nun payı İstanbul’un üzerindedir."
"Anadolu ziyaretçisi daha sık AVM’ye gidiyor"
Kodal, yılın ilk yarısında 700 milyon ziyaretin gerçekleştiğini ve yıl sonunda hedeflenen 1,5 milyar ziyaretin daha da üstüne çıkmasını beklediklerini belirterek, “Anadolu ziyaretçisi, daha sık alışveriş
merkezine gidiyor ama ziyaret başına düşen harcama miktarı daha düşük oluyor. Metrekare cirolarında İstanbul daha iyi durumda bulunuyor” diye konuştu. İkinci yarıda açılacak yeni alışveriş merkezleriyle toplam 700 metrekare daha da ekleneceğini ifade eden Kodal, şunları aktardı: "2012’nin ilk yarısı ile ilgili tahminlerimiz tuttu ama ikinci yarısıyla ilgili beklentimizi aşacağımızı düşünüyoruz. Büyüme Anadolu’da devam ediyor. Son açılan alışveriş merkezleri farklılaşmayla ya da olmayan yerlere yayılıyor. Büyüme yavaşlamış vaziyette bulunuyor. AVM yatırımlarında dikkatli olmak gerekiyor. Yeni açılacak alışveriş merkezlerinde dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz. Yurt dışındaki kriz ortamı Türkiye’ye, AVM’lere ve Türk tüketicisine yansımamış durumda bulunuyor.”
AYD Başkanı Yardımcısı Hulusi Belgü de yabancı yatırımcının finansal krizden etkilendiğine dikkati çekerek, “Brezilya ve Türkiye’de ciddi satın almalar duyabilirsiniz” dedi.
[PAGE]