Anafor operasyonunda dava süreci başladı

İzmir'de yürütülen operasyonuna ilişkin 43'ü tutuklu toplam 176 sanıklı davaya başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir'de, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik düzenlenen, "Anafor" operasyonuna ilişkin, 43'ü tutuklu toplam 176 sanıklı davaya başlandı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya önce avukatlar ve tutuksuz sanıklar alındı. Ardından 43 tutuklu sanık salona getirildi. Sanıkların duruşma salonuna alınmasının ardından kimlik sorgulamalarına geçildi.

Duruşma öncesinde Ahmet Tekin Baykal'ın avukatları Ceyhan Mumcu, Ahmet Ömer Ayçiçek ve Şehnur Çağdaş basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ceyhan Mumcu, davanın sanıklarının 14 aydır cezaevinde olduğunu belirterek, makul sürenin aşıldığını ve müvekkilinin davadan beraat edeceğine inandığını söyledi.

Ahmet Ömer Ayçiçek ise davada eksiklerin bulunduğunu ve ünlü kişileri de katarak davaların popüler hale getirilmesinin "moda" haline geldiğini öne sürerek, "Bir telefonla çağrıldığında gelebilecek kişiler için Skorsky helikopterle operasyon düzenlendi" diye konuştu.

Öte yandan, davanın tutuksuz yargılanan sanıklarından Sami Hoştan da duruşma için İzmir Adliyesine geldi. Hoştan, basın mensuplarının sorularını, "Size bir şey söyleyeyim mi? Benlik bir şey yok" yanıtını verdi.

Anafor operasyonu

İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, daha önce silahlı çete kurma suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna giderek yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1,5 yıl süren takibin ardından Temmuz 2008'de İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenlemişti.

Emniyet Genel Müdürlüğüne ait Skorsky helikopterin de kullanıldığı "Anafor" adı verilen operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştaydaki hakimlik görevinden istifa etmiş avukat, iş adamlarıyla İzmir'de daha önce Asayiş Şube Müdür Vekilliği yapan emekli polis müdürü H.E'nin de aralarında bulunduğu 58 kişi yakalanmış, 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve 1 çelik yelek ele geçirilmişti.

Operasyonun devamında, Diyarbakır'da görev yapan eski İzmir İl Emniyet Müdürü yardımcılarından C.T. ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu'nun ifadesine başvurulmuş, operasyonla bağlantılı olarak gerçekleştirilen kumarhanelere yönelik ikinci operasyondaysa 6'sı polis 11 kişi gözaltına alınmıştı.