Anayasa değişikliğine bir destek de MÜSİAD'dan

MÜSİAD, Anayasa değişikliğinin geniş bir uzlaşı zemininde oluşturulması çabalarını desteklediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), son Anayasa değişikliği talebini desteklediklerini açıkladı.

MÜSİAD Yönetim Kurulu tarafından Anayasa değişikliği taslağına dair yapılan yazılı açıklamada, hazırlanan tasarıya ilişkin hükümetin, başta MÜSİAD olmak üzere iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşlerini paylaşmasının yönetişim ilkesi ve katılımcılık açısından önemli olduğu vurgulandı.

1982 Anayasasının şimdiye kadar defalarca değişikliğe uğradığı ve bu şekilde Türkiye'nin önündeki demokratikleşme sorununun nispeten de olsa giderilmeye çalışıldığı görüşünün belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"MÜSİAD olarak, ilk Anayasa değişikliği önerimizi kapsamlı bir çalışmayla Nisan 2000 yılında hazırlamış olduğumuz rapor ile kamuoyuna sunmuş, ardından da bu çalışmamızı geliştirerek 2008 yılında 'Yeni bir Anayasa için görüş ve öneriler' isimli raporumuzu yayınlamıştık. MÜSİAD, ülkemizdeki demokrasi, insan hak ve hürriyetlerinin düzeyinin arttırılmasına yönelik çalışmaları 20 yıllık geçmişi boyunca hep desteklemiştir ve desteklemeye de devam edecektir. MÜSİAD da birçok kere bu değişikliklerin yapılmasının ne kadar elzem olduğunu ortaya koymuş ve bu konuda raporlar hazırlamıştır"

Açıklamada, Anayasa değişikliklerinin diğer yasa değişikliklerinden daha faklı nitelikler taşıdığına dikkat çekilerek, yeni bir Anayasa ya da kapsamlı Anayasa değişiklikleri hazırlıkları sürecinde toplumda belli bir mutabakat zemininin oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Toplumsal uzlaşı ile Anayasanın beraber düşünülmesi gereken konular olduğunun altı çizilen açıklamada, "Bu bakımdan, 26 maddelik bu Anayasa değişikliğinin geniş bir uzlaşı zemininde oluşturulması çabalarını da yürekten destekliyoruz. Bu noktada hükümete düşen, bugün olduğu gibi gerçekçi bir zeminde mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatı bulmaya çalışmak, muhalefete düşen ise Anayasa değişikliği taslağının demokrasimize yapacağı katkıyı düşünerek ön yargısız bir şekilde yapıcı muhalefet görevini yerine getirmektir. Umuyoruz ki, Türkiye'yi daha fazla demokratikleştirecek, çağdaşlaştıracak ve AB ile ilişkileri geliştirecek bu Anayasa değişikliği, geniş bir mutabakat zemininde kabul edilir ve Türkiye'yi demokrasi, insan hak ve hürriyetleri konularında dünyada hak ettiği yere taşır" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir