”Anayasa değişikliğine varız”

Başbakan Erdoğan, DTP'li bazı milletvekillerinin polis zoruyla ifade vermeye götürülmesine ilişkin mahkeme kararıyla ilgili olarak açıklamalarda bundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP'li bazı milletvekillerinin polis zoruyla ifade vermeye getirilmesine ilişkin mahkeme kararı konusunda, "Anayasa değişikliğine de varız, yasa değişikliğine de varız, ne gerekiyorsa... İktidar partisi olarak biz hazırız. Muhalefet partileri hazırsa, beraber bu işi yaparız" dedi.

Erdoğan, Mecliste gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan'a ayakkabı atılmasıyla ilgili soruyu Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Saldırıları tasvip etmek mümkün değil. Dolayısıyla ben de böyle bir çirkin saldırıyı tasvip etmiyorum. Demokratik tavır farklı bir şeydir, saldırı farklı bir şeydir. Her türlü protestoyu yapabilirsiniz. Kaldı ki bu protestolar fiili bir durum. Bu, Türkiye'nin alışılmış misavirperverliğinin dışında bir olaydır. Ben, bunu böyle görüyorum. Şimdi bizim IMF ile yapacağımız toplantılarla alakalı olarak öyle imkanlar hazırladık ki '13 ayrı mekanda, isteyenler gelsin orada demokratik ortamda protestolarını yapsın' dedik. Pankartlarını açsınlar, düşüncelerini söylesinler."

Erdoğan, eylemin kişisel olup olup olmadığı yönündeki soruya, "Kişisel olur mu? Tabii ki kurumsal. O kurumların da temsilcileri var" cevabını verdi.

Bir gazetecinin, "IMF ile görüşmelerde belli bir süre var mı?" sorusu üzerine Erdoğan, "Hayır, hiç alakası yok. IMF çalışmalarına aynen devam eder. Zaten, başkan gerekli olduğunda, gerekli cevabı, onun tam aksi bir şekilde vermiş oldu" dedi.

"İktidar partisi olarak biz hazırız"

Erdoğan, "DTP'lilerin ifade kriziyle ilgili formüller üretiliyor, yasa değişiklikleri, anayasa değişikliği konuşuluyor. Sizin değerlendirmeniz nedir?" sorusunu, "Böyle bir yasal zeminin oluşması halinde yasal değişikliğin adımlarının atılması noktasında, ki bunu gerektirir, bizler buna zaten her zaman varız. Burada Anayasanın 14. maddesiyle alakalı bir sıkıntı söz konusu. Ama tabii fikrinden, düşüncesinden dolayı bunun altını özellikle çiziyorum; fikrinden, düşüncesinden dolayı hiçbir insanın yargılanmasından yana değiliz. Bu ister parlamenter olsun, ister parlamenter olmasın" diye yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Muhalefet partileri bu konuda çözüm noktasının, iktidar partisi olduğunu söylüyor, bu konuda eleştiriler var" demesi üzerine, Başbakan Erdoğan, "Ben size açıkladım. İktidar partisi olarak biz hazırız. Muhalefet partileri hazırsa, beraber bu işi yaparız" dedi.

"Anayasa değişikliğine değil mi?" sözleri üzerine de Başbakan Erdoğan, "Anayasa değişikliğine de varız, yasa değişikliğine de varız, ne gerekiyorsa..." ifadelerini kullandı.

Demokratik açılım konusundaki oturumun ne zaman yapılacağının sorulması üzerine de Erdoğan, "Ben çağrımı hemen yapıyorum" dedi.

"Net bir tarih verebilir misiniz?" sorusuna karşılık da Erdoğan, "Demokratik açılım konusunda söylediğim gibi, kısa, orta, uzun vadeli takvimimiz var. Kısa vadeli dediğimiz çalışmalar ağırlıklı olarak mevzuat ve genelgelerle ilgili çalışmalardır. Orta vadede yapılacak olan çalışmalar, genelge ve yasalarla ilgili çalışmalardır, uzun vadeli olanlar ise Anayasa değişikliği gerektiren çalışmalardır. Tüm bunlar bu görüşmeler çerçevesi içerisinde yürütülecek olan süreçtir" diye konuştu.

"Meclis'teki tarih için bir şey söyleyebilecek misiniz?" soruna da Erdoğan, "(Şu tarihtir) diyemem. Bir başlasın... Başlar, başlamaz arkadaşlarımız diğer gruplarla görüşür" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı seçimi

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'Cumhurbaşkanı eski yöntemle seçilsin' önerisi oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da şöyle cevapladı:

"(Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.) Öyle mi? Burada milletin vekilleri var. Biz milletin aslına götürüyoruz bu işi. Millet ne yaptı? Bir karar verdi. Dedi ki 'böyle böyle cumhurbaşkanı seçimi şu zamandan bu zamana yapılmalıdır.' Bu işi bundan sonra millet yapmalıdır. Öyleyse millete gideceksin. Milleten niye kaçırıyorsun bu işi? Sayın Baykal, Cumhurbaşkanı seçimini milleten kaçırıyorsunuz. Niye kaçırıyorsunuz? Bırakalım millet seçsin. Ne istiyorsa millet yapsın. Bizim de istediğimiz, bu konuda milletin kararıdır. Millet de zaten bunu istiyor. Bu iş bitmiştir."