Anayasa Komisyonu tarih oldu
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Meclis Başkanının bırakmasıyla beraber komisyonun hukuksal varlığının sona erdiğini söyledi
ANKARA - TBMM Anayasa uzlaşma Komisyonu Üyesi ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, TBMM Anayasa uzlaşma Komisyonu ile ilgili olarak, " Bundan sonra artık bu komisyon, Meclis Uzlaşma Komisyonu olmaz. Devam ederse partiler arası komisyon olur" dedi.
Şentop, Meclis'te gazetecilerin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. "AK Parti, masadan kalktı mı? sorusuna karşılık Şentop, şunları söyledi:
"Yok. öyle şey olur mu? Masadan kalkmak değil bu. Meclis Başkanı bir tablo koymuş ortaya. Cuma günkü toplantıda da aynı şey konuşuldu. Orada herkes, 'bu komisyondan yeni Anayasa yapılmaz' diyor. Niye devam edelim o zaman? Düzgün bir takviminiz varsa, bu işin nasıl olacağına dair öneriniz, fikriniz varsa devam edelim. Hangi takvim içinde bunu tamamlayacağız? Takvim yok, nasıl olacağına dair öneri de yok. 4 aydan beri sadece bir maddede uzlaşmışız. Bundan sonra ilerisi de yok. O zaman boşu boşuna komisyon, yeni anayasa yapmak için değil, yeni anayasayı engellemek için komisyon haline geliyor. Bazıları komisyon profesyonelleri olmuşlar. Çünkü başka işleri yok. CHP'li arkadaşların partide, grupta görevi yok. Bunların tek etiketi, Anayasa Uzlaşma Komisyon üyesi olması. Komisyon biterse, bu etiketlerini de kaybedecekler. BDP için aynı şey, MHP'den de Faruk Bal, onun da parti içindeki etiketi bu Komisyon üyesi olması. Dolaysıyla bu komisyon bitti mi, sadece bu komisyona üye olma etiketi taşıyan diğer partideki arkadaşların başka işi kalmıyor. O bakımdan komisyon profesyoneli oldular."
"Komisyon'un maliyeti çok yüksek"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Komisyon'un aylık giderinin 145 bin lira olduğunu ifade ettiğini belirten Şentop, "Çünkü danışmanlar var. Danışmanlara 10 bin liraya yakın para ödeniyor" dedi.
Şentop, gazetecilerin "Komisyonun maliyeti yüksek yani" demesi üzerine, "Çok yüksek...Yazık, günahtır milletin parası. Bir şey yapacaksanız yapalım diyoruz. Ama öyle 'yaparız, bakarız', 'Allah kerimle' olmaz. Somut olarak takvim getirsinler; nasıl olacağına dair bir şey getirsinler, biz de devam edelim. Biz niyetliyiz zaten. Niyetini gösteren tek parti de biziz. Eşit temsile baştan rıza gösterdik. Anayasa olacak diye buna razı olduk. Bunu da engellemeyelim" diye konuştu.
60 maddelik değişikliği, Komisyona motivasyon olsun diye önerdiklerini anlatan Şentop, "Yoksa bu 60 madenin çok ciddi bir şey getirmediğini biliyoruz. Asıl temel meselelerle ilgili zaten anlaşma yok" dedi.
"Uzlaşma kıraathanesi oldu"
Şentop, Komisyon için "Uzlaşma kıraathanesi oldu" dediğini ifade ederek, "Komisyon devam ediyorsa, üç kez üst üste toplantıya gelmeme durumu söz konusu olabilir. Meclis'te kurulan bu tür uzlaşma komisyonların nisbi; TBMM Başkanı başkanlığında kurulur. Başkan ancak organize edebilir. Öbür türlü ancak partiler arası komisyon olabilir. Meclis Komisyonu olması için Meclis Başkanı başkanlığında olması lazım. Başkan, 'ben yokum, çekildim artık...' diyor. Bundan sonra artık bu komisyon Meclis Uzlaşma Komisyonu olmaz. Devam ederse partiler arası komisyon olur. Dolayasıyla işlemesi mümkün değil" görüşünü kaydetti.
Şentop, "Tek başına teklifinizi getirebilir misiniz?" sorusuna, "Bakalım. Olabilir. Devre dışı değil. Bunu değerlendirmemiz lazım. Çalışmaların yayınlanmasını istiyoruz. Tutanaklar da yayınlansın, herkes görsün kimin ne dediğini" karşılığını verdi.