Anayasa taslağı, görücüye çıkacak

Başbakan Erdoğan, taslak çalışmanın bütün siyasi partilere, ilgili STK'lara ve medyaya bugün ulaştırılacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Roman vatandaşlarım benim vatandaşımdır ve bu ülkede 10 yıllardır vatandaşlık hukukundan dahi istifade edememişlerdir. Bu tespiti de yapacağız. Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan bu devlet adına özür diliyorum" dedi. Konuşmasında köşe yazarlarını da eleştiren Başbakan Erdoğan, Nevruz kutlamalarının 'bayram havasında' geçmesini diledi.

Erdoğan, Anayasa değişikliğine ilişkin paketin, bugün muhalefet partilerine göndereceklerini açıklayarak, gelecek hafta da muhalefetin ziyaret edileceğini bildirdi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmaya Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümüne değinerek başladı. Konuşmasında hafta sonu yapılan 'Romanlar'la Buluşma' etkinliği hakkında bilgi veren Erdoğan, "Roman vatandaşlarım benim vatandaşımdır ve bu ülkede 10 yıllardır vatandaşlık hukukundan dahi bu vatandaşlar istifade edememişlerdir. Bu tespiti de yapacağız. Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan bu devlet adına özür diliyorum" dedi.

Erdoğan,  AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğine değindi.

Toprak, hava, su ısındığı kadar, siyasetin de ısındığını müşahade ettiklerini belirten Erdoğan, "İşte Anayasa'da kısmi bir değişiklik çalışmasıyla belli bir noktaya gelindi" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün arkadaşlarım, bu taslak çalışmayı, bütün siyasi partilere - parlamento içi, parlamento dışı - ilgili STK'lara bunları ulaştıracaklar, medyaya ulaştıracaklar. İstiyoruz ki bu taslak hepsine ulaşsın ve bu taslak hepsine ulaştıktan sonra da arkadaşlarımız, pazartesi, salı gerekirse çarşamba kendilerin ziyaret etmek suretiyle, onların bu noktada nereleri eleştiriyorlar, ilaveleri, çıkmasını istedikleri neler varsa, bunları kendilerinden arkadaşlarımız bu ziyaretlerle alacaklar. Yani bugünden verip, üç günlük bir onların taslak üzerinde çalışma imkanlarını hazırlayalım. Ve süratle de bu tasarıyla alakalı şu anda 110 imza toplanmış vaziyette ve bu TBMM'ye getirilsin."

'Barış ve kardeşlik içinde nevruz' temennisi

Erdoğan, Nevruz Bayramı ile ilgili kutlama dileklerini ''Nevruz'un barış ve kardeşlik çağrıları içinde, bayram havasında, bayram manzarasında geçmesini diliyorum. Nevruz kutlamalarında herkesin halkımızın da güvenlik güçlerimizin de siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin de engin bir hoşgörü, ağırbaşlılık ve sorumluluk çerçevesinde hareket etmesini özellikle rica ediyor, bu Nevruz farklı bir Nevruz olsun diyorum'' sözleriyle ifade etti.

Terör konusunda da Erdoğan, şunları kaydetti:

''Siyasi partilerin terör örgütünü özgürlük ve barış için adres göstermesinin, terörist başını özgürlük ve barışın adresi olarak göstermesinin kendilerin inkar anlamına geleceğini buradan hatırlatmak istiyorum.

Zira bu parlamentonun çatısı altında olmaktır, gerçek manada özgürlük ve barış mücadelesinin adresi olmak veya bu müzakereleri yapma yetkisini ele almak. Terör örgütünü adres olarak göstermek değil. Eğer bunu adres olarak gösterirseniz, şunu bilesiniz ki bu ülkede başta partim olmak üzere, iktidarım olmak üzere hiçbir zaman ne terör örgütüyle ne de bölücü terörist başıyla bizler asla bu tür konuşmalara müsaade etmeyiz, görüşmelere müsaade etmeyiz.''

Köşe yazarlarını eleştirdi

Başbakan Erdoğan, göreve geldikleri andan bu yana ilk attıkları adımlardan bir tanesinin Ermenistan'la hava yolu trafiğini başlatmak olduğunu anımsatarak, Erivan-İstanbul seferlerinin kendileri döneminde başladığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Şimdi sesleniyorum, Bize insaniyet dersi vermek isteyenlere sesleniyorum, ülkenin köşe yazarlarına sesleniyorum: Avukatlığınızı lütfen doğru yapın. Siz, Türkiye'nin ve Türk milletinin avukatlığını yapın öncelikle. Bunu bir öğrenin de ondan sonra bize insaniyet dersi vermeye kalkın. Biz, köşe yazarlarının bize insaniyet dersi veyahut bizim insanlık anlayışımızı test edecek kadar insanlıktan uzaklaşmadık. Onu, kendilerine baksınlar, aynaya baksınlar öyle değerlendirsinler.

Sınırdışı edilebilecek 'Ermeniler'

Başbakan Erdoğan, sınırdışı etme seçeneğini gündeme getirdiği Ermeniler'in, Türkiye Cumhuiyeti vatandaşı Ermeniler değil, Türkiye'de kaçak olarak çalışan Ermenistan vatandaşları olduğunun da altını çizdi,. Başbakan şöyle konuştu:

"Londra'da ifade ettiğim 'Ülkemdeki kaçak Ermenileri sınır dışı etme yönündeki' ifadem, BBC'deki 'Bunu değerlendiririz, değerlendirebiliriz' şeklindeki ifadem, maalesef ulusal ve uluslararası çevrelerde tamamen art niyetli bir yaklaşımla 'kaçak' kelimesi atılarak kullanıldı ve kullanılıyor. 'Ermenileri sınır dışı etmek' ile 'kaçak çalışan Ermenileri sınır dışı etmek' arasında birbiriyle asla bağlantı kurulamayacak, ilgi ve alaka kurulamayacak kadar derin bir anlam farkı vardır.

Bizim vatandaşımız olan Ermenilerle alakalı asla burada böyle bir ifademiz yok ama bunu ne yazık ki bu televizyonlar olsun, gazeteler olsun kullanmıyorlar, kullanmak istemiyorlar. Dert başka.

Erdoğahn, konuşmasında İsrail'in Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşasına başlamasının, asla kabul edilebilir, mazur görülebilir bir durum olmadığını belirterek, ''Bir geri, iki ileri yapıyorlar. Taktik bu. Bir geri, iki ileri. Devamlı, küçülte küçülte Filistin'i tamamıyla yok etmenin gayreti içerisindeler. Hesap bu, taktik bu'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir