Anayasa taslağı STÖ'lere sunuluyor

Anasaya değişikliği konusunda muhalefetin nabzını yoklayan AKP, bugün işçi ve memur örgütleriyle görüşüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa değişikliği paketi, bugün meslek örgütlerine sunuluyor. AK Parti heyeti, HAK-İŞ, Memur-Sen ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile görüşecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de Türkiye Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi üyesi  sivil toplum örgütünün anayasa değişiklik paketini değerlendireceği toplantıya evsahipliği yapıyor.     

Yedi sivil toplum örgütünün temsilcilerinin katılacağı toplantının saati 16.00. Sivil toplum örgütleri kendi aralarında bir değerlendirme yaparken AK Parti heyeti, paketi, sivil toplum örgütlerine anlatacak.

Heyet, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nu ise saat 14.00'te ziyaret edecek. Paket, daha sonra HAK-İŞ ve Memur-Sen'e sunulacak.

Danıştay Başkanları Kurulu'nda toplantı

Danıştay Başkanlar Kurulu da, Anayasa değişikliği paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere bugün toplanıyor.

Danıştaydaki toplantı, saat 14.00'te başlayacak.

'Uzlaşı olmazsa referanduma gidilir' mesajı

AKP heyeti, dün muhalefet ile görüşmelerini tamamladıktan sonra Rixos Otel'de gazetecilerle biraraya geldi. Heyetin temasları ile ilgili bilgi veren Cemil Çiçek, iyi niyetle hareket ettiklerini belirtti ve "Uzlaşabilirsek uzlaşırız ama uzlaşmadığımız takdirde vatandaşa götürürüz, vatandaş ne derse. Hukuk açısından bakarsak tartışacağız. Medenice tartışmalıyız" dedi.

Bir temsilcinin, 'YÖK konusu görüşüldü mü? YÖK'ü değiştirme konusu gündeme geldi mi?' şeklindeki soruya karşılık Çiçek, "YÖK de tartışılır. Başka konular da tartışılır. Bu anayasada değişecek çok şey var. Onun için dikkat ederseniz biz bu anayasada 5 madde dışında yepyeni bir anayasa düzenliyoruz. Üzüldüğüm bir nokta da bir hukuki metnin bir polemik içinde tartışılmasını ben doğru bulmuyorum. Hukuk çerçevesinde tartışılması gerekir. Bunu yapmadığımız takdirde hiç bir sorunu çözemeyiz, hiçbir sorunun çözümünde mesafe kaydedemeyiz" diye konuştu.

Anayasa değişikliği paketinin 'Bir hukuki metnin oylanmasından çıkıp, hükümetin oylanmasına dönüşür mü' sorusuna Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Bu bizim karar vereceğimiz bir konu değil. Ama kimsenin neyi nasıl takdir edeceğini bence tayin etmek de demokrasiye aykırı olur. Bu tartışmaları vatandaş dikkatle takip ediyor. Siyasetçilerin çözemediği konuyu bile o kendi maharetiyle o sağduyusuyla bir neticeye vardırır. Biz vatandaşımıza güveniyoruz. 'Evet'te de 'hayır'da da ne derse Türkiye için hayır vardır" karşılığını verdi.

Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine de "Yaptığımız görüşmelerde, ziyaretlerde bir pazarlık yapmadık. Bizim çalışmalarla ilgili bilgi verdik. 'Destek verin, şunu yapın bunu yapın' tarzında bir pazarlık söz konusu olmadı. Şu ana kadar olan durumu değerlendirdik. 'Siz şunu yapın biz de size şunu yapalım' konusu olmadı" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da "Demokratik açılımla ilgili çalışmalarda bana göre en verimli dönemdeyiz. Bütün kapsamıyla yürüyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir