Android tüm dünyayı saracak

Bugün 1 milyar aktif kullanıcıya sahip Android yavaş yavaş tüm dünyayı sarıyor. Önceki gün yapılan Google I/O Geliştirici Konferansı'nda da birbirinden enteresan Android ürünler sahne aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İnternet devi Google, yılın en büyük teknoloji etkinliklerinden biri olan Google i/O Geliştirici Konferansı’nda yeni ürünlerini tanıttı. Samsung ve LG’nin Android Wear işletim sistemini kullanan akıllı saatlerinin de gün yüzüne çıktığı tanıtımda, adeta Android şov yapıldı. İşte, dünyayı saran Android ürünlerden bazıları... 

Android One 

Google ilk olarak, gelişmekte olan pazarları öncelik aldığı Android One platformuyla başladı. Cihaz üreticilerine sunacağı rehberleri anlatan şirket, mevcut 1 milyar kullanıcısına bir o kadarını daha eklemek istediğini belirtti. Android One özelliğine sahip ilk cihazlar Hindistan’da çıkacak ve 100 doların altında bir fiyat etiketi olacak. 

Android L 

Android’in yeni sürümü olacağı söylenen Android L’de geliştiricilerin neler yapabileceği de konferansın sonraki kısmında anlatıldı. Google’ın Materyal Tasarım adını verdiği yeni yöntem ile işletim sisteminin arayüzünde sadelik ön plana çıkarılmış. 

Geliştiriciler artık Android telefon ve tabletlerde daha iyi animasyonlar gösterebilecek. Bildirim alanında da büyük yeniliğe giden Google, iOS’ten bildiğimiz bildirim özelliklerini yeni Android ile karşımıza çıkaracak. 

Android Wear 

Konferansın merakla beklenen duyurularından biri de Android Wear’a dairdi ve Google misafirlerini eli boş göndermedi. Geliştiriciler için bir geliştirici kiti duyuran Google, Android Wear ile yapılabilecek şeyleri anlattı ve LG G Watch ile Samsung Gear Live’ın konferansın ardından Play Store üzerinden satın alınabileceğini duyurdu. Moto 360 ise yaz sonlarında satışa çıkacak. 

Android TV 

Google, daha önce eksik kaldığı alanlardan biri olan televizyon sektörüne de bu yılki I/O ile girdiğini duyurdu. Android TV ile kullanıcılar canlı yayınları izleyebilecek veya içerik yayını yapabilecek. Ancak Google’ın bu platformda öne çıkarmak istediği şey oyunlar oldu. Kullanıcılar tablet veya telefonlarından oynadıkları oyunları, televizyona yansıtabilecek ve diğer kullanıcılarla oyun oynayabilecekler. Sony, LG, Phillips gibi büyük üreticiler şimdiden Android TV ortaklıklarını duyurmuş durumda. 

Chromecast 

Chromecast’te bundan sonraiçerik yayını için aynı Wi-Fi ağında bulunmanıza gerek yok. Kullanıcılar yakındaki cihazları arayıp bulut üzerinden bağlantı sağlayabilecek. Chromecast sizi bölgede bulamazsa da, bir PIN kodu talep edecek. Bu özellik dahili olacak ve bu yılın sonlarında gelecek. 

Chromebook’a Android uygulamaları gelecek 

Yeni L güncellemesiyle, kullanıcılara içerik ve konuma göre telefon kilidi kaldırma özelliğini getiren Google, aynısını Chromebook için de uygulayacak. Telefonunuz yanınızdaysa, Chromebook ekstra herhangi bir şeye gerek duymadan açılacak. Bunun dışında Android cihazlarınız, devamlılığı sağlamak için bildirimleri direkt olarak Chromebook’a gönderebilecek. Evernote, Vine ve Flipboard gibi uygulamalar da Chromebook üzerinde kullanılabilecek. 

İş ve eğlence 

Kullanıcılarının iş ve özel hayatlarını tek bir cihazda birleşmek isteyen Google, uygulamaların tek bir yerde bulunacağı Android for Work programını duyurdu. Bu program ile Google Docs üzerinde Microsoft Off ice belgeleri düzenlenebilecek. Ek olarak Google kurumsal kullanıcılarına özel bir Google Drive fırsatı sunacak ve sınırsız bulut depolama alanını kullanıcı başına aylık 10 dolardan verecek. 

Google Cloud 

Google, Cloud hizmetinin motorunda yaptığı iyileştirmeleri bir demo ile gösterdi ve altyapıyı kullanarak Snapchat ile Secret gibi uygulamaları çalıştırdı. İyileştirilmiş Cloud platformu ile geliştiriciler yüzlerce sunucu üzerinde çalışan yayındaki uygulamalarını uzaktan düzeltebilecek ve belirli olaylar için alarm kurabilecekler.

Google Fit 

Google konferansta, sağlık uygulamaları ve cihazları için geliştiricilerin kullanımına açtığı, açık, çok işletim sistemi destekleyen Google Fit platform API’ını duyurdu. Apple’ın WWDC’de duyurduğu HealthKit gibi Google Fit de kullanıcıların tüm aktivite takip verilerini tek bir başlık altında topluyor. Google’ın ortakları arasında Nike, Adidas ve Withings gibi firmalar bulunuyor. 

Google Play 

Google Play’de de bundan sonra oyunlar için profil özelliği bulunacak ve Apple’ın Game Center’ında olduğu gibi oynanan oyunlar, oyundaki ilerleme, lider tabloları ve görevler olacak. Ek olarak Play Store’dan yapılan alışverişler için kullanıcılar ödemelerini direkt olarak operatör faturasına yansıtabilecekler.

Google, 'Android Auto' ile otomobillere de el attı

Büyük duyuruların ardından daha küçüklere geçen Google, Android Auto ile giriş yaptı. Tamamen sesle kontrol edilebilen Android Auto ile geliştiriciler, sürüş sırasında bağlanan cihazların kullanımı açısından daha net çözümler sunabilecek. Uyumlu araçlara bağlandığı zaman, Android Auto arayüzü aracın ekranında görünecek ve lokasyon hizmetleri, tavsiyeler ve navigasyon için kısa ve kolay erişilebilir kısayollar olacak. Sürücüler aynı zamanda Android Auto ile yalnızca ses komutlarını kullanarak SMS gönderebilecek ve alabilecekler. Android Auto platformu bu yılın sonlarında çıkacak ve Hyundai, Porsche, Acura da dahil olmak üzere şimdiden 40 otomobil üreticisi araçlarına yeni platformu dahil edecek.