Anıtı yıktılar, biz de birşey yapsak yıkılır mı?
DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ
Almanya, İsviçre ve Avusturya'da yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenli bir grup bölge insanı, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ın yatırım alanları ve yatırım avantajlarını yerinde görmek için kente geldiler. 30 kişilik heyet, kentin yöneticileri ve STK temsilcileri ile buluştu. Merkezi Frankfurt'ta bulunan Doğu Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşverenleri Derneği (DODSİAD) üyesi heyet program dâhilinde Diyarbakır Ticaret Borsası'nda bir panel ile kentin yatırım durumunu birinci ağızlardan öğrendiler.
Onlar öğrendiler ancak biz, heyetteki isimlerin bulundukları ülkelerdeki iş hacimleri, istihdam durumları ve sektörleri ile ilgili bilgi sahibi olamadık. Bölgeden çıkmış ve Avrupa'ya yerleşmiş, yaşamlarını orada idame eden insanlarımızdan muhakkak ki her anlamda öğreneceğimiz çok şey vardır. Ancak ne kaynaklı olduğunu bilmiyorum ama umarım bundan sonraki organizasyonlarda müteşebbis olarak ağırladığımız kişilerle ilgili bizler de bilgi sahibi olma fırsatını buluruz.
Panel sonrası soru - cevap kısmında AB'den gelen iş insanları çeşitli sorular yönelttiler. Bazıları ise bölge ile ilgili endişelerini dile getirdiler. Bir iş insanı en çok korktuğu şeyin ayrımcılık olduğunu vurguladı. Her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu belirti. Bir iş adamı ise Kars'taki İnsanlık Anıtı'nı kastederek, kendi korkusunu şöyle dile getirdi: "Anıtı yıktılar, biz de bir şey yapsak yıkılır mı? Bir iş insanı ise "Daha önce bize Türkiye'de ve bölgede yatırımlar için cazip avantajlar var denildi. Biz de buna güvenerek turizm sektörüne yatırım yaptık. 2 otel inşa ettik. Ancak çok fazla sorunla karşılaştık ve vaat edilen hiçbir avantaj görmedik. Yüzde 50 enerji desteği olacağı söyleniyordu. Biz o kadar fazla elektrik parası ödedik ki şimdi geri almak için mahkeme sonucu bekliyoruz. Gelin deniliyor ama destek olunmuyor" diye serzenişte bulundu.
Her zaman konuşulur, sermaye çok ürkektir, diye. Güvenlik ve istikrar ister, diye. Bölgede yaşanan sıkıntılar bir tarafa, dünya basınında yer alan Kars'taki anıtın yıkımı ile ilgili olarak insanların kafası nasıl karışıyor, bunu net anlıyoruz. Avrupa'da veya dünyada bu durum nasıl görünüyor, AB'de yaşayan iş insanının sözleri ile daha iyi ortaya çıkıyor. Bizim baktığımız gözle dünya bakmıyor. O nedenle toplumu ilgilendiren konularla ilgili olarak bütün kesimlerce atacağımız her adımda, bir kere daha düşünmemiz gerek. Yoksa ne yokluğun ne yoksulluğun önüne geçmemiz mümkün değil.
Belirtmek istediğim bir konu da Karacadağ Kalkınma Ajansı hakkında. Katıldığım toplantılarda artık Diyarbakır ile ilgili çok daha somut rakamlar, çok daha somut veriler ile karşılaşıyorum. Karacadağ Kalkınma Ajansı, başta Genel Sekreteri İlhan Karakoyun olmak üzere tüm uzmanları ve çalışanları ile profesyonel işler ortaya koyuyor. Profesyonel ve donanımlı bir şekilde kent ile ilgili olarak insanların karşısına çıkmak gerçekten yüzlerimizi güldürüyor. Kendilerine teşekkür ediyorum.