Ankara - Erbil hattında stratejik diyalog

Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine, Irak'ta yaşanan krizden çıkış yolunu görüşmek için Ankara'ya geldi. Erdoğan, Barzani'ye bölgedeki istikrarsızlık ve güvenlik sorununun endişe verici olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetle görüşmesi sona erdi. Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen kabul 1 saat 5 dakika sürdü. 

Kabulde Türkiye tarafında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, IKBY tarafında ise de Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani hazır bulundu.

Erdoğan: Gelişmeler endişe verici

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Musul ve Kerkük başta olmak üzere bölgedeki son durum ele alındı. 

Bölgedeki istikrarsızlığın ve güvenlik sorununun endişe verici olduğuna işaret edilen görüşmede, halihazırdaki krizin aşılması için, Irak'ta halkın tüm kesimlerini kuşatan, ülkede adaletli bir güç ve gelir paylaşımı sağlamayı amaçlayan bir hükümetin kurulması gerektiği belirtildi. 

Irak'ı mezhep temelli bir çatışma ortamına sürüklenmekten kurtarmak, ülkenin toprak bütünlüğünü ve siyasal birliğini korumak için de, en kısa sürede bir mutabakat hükümeti kurulmasının büyük önem taşıdığına değinildiği kaydedildi. 

Görüşme sırasında, halen bölgede tutulmakta olan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye salimen dönmelerini sağlamanın ehemmiyeti de vurgulandı. 

Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye'nin Irak’taki olaylarından zarar gören sivil halka el uzattığını hatırlatarak, bu çerçevede 12 Haziran’dan itibaren Türkmenler yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerine insani yardım gönderilmeye başlandığına işaret ettiği belirtildi. 
Görüşme vesilesiyle enerji alanında işbirliği de gündeme geldi. Tarafların bu konuda temelleri daha önce atılmış olan işbirliğini geliştirme ve sürdürme konusunda kararlı olduklarını teyit ettikleri öğrenildi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir