Ankara-İzmir YHT'de teklifler bugün alınıyor

Ankara-İzmir hızlı tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Afyon bölümünün ihalesi bugün yapılacak. Ankara ile İzmir arasını 3,5 saate indirecek YHT Projesi'nin ikinci etabı olan 169 kilometrelik İzmir Afyon ihalesi ise 2013 yılında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hattından sonra Ankara-İzmir hızlı treni de 2015 yılına kadar hizmete girmeye hazırlanıyor. Ankara ile İzmir arasını 3,5 saate indirecek ve yılda 6 milyon yolcu taşıması gerçekleştirilecek Yüksek Hızlı Tren hattın ilk itabı için bugün teklifler alınacak.  

Ankara-İzmir hızlı tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar bölümünün ihalesi bugün yapılacak. İzmir ile Ankara arasını 3,5 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin ikinci etabı olan 169 kilometrelik İzmir-Afyonkarahisar ihalesi ise 2013 yılında yapılacak. Projeyle Ankara-Afyonkarahisar arası 1,5 saate, Afyonkarahisar-İzmir arası 2 saate inecek. Proje tamamlandığında iki şehir arasındaki 824 kilometrelik mesafe 640 kilometreye, seyahat süresi ise 3,5 saate düşecek. Ankara-İzmir YHT hattı, çift hatlı ve en az 250 kilometre hıza uygun olarak yapılacak. Proje çerçevesinde 13 tünel, 13 viyadük, 189 köprü yapılması planlanıyor. 2015 yılında tamamlanması planlanan hatta yılda 6 milyon yolcu taşınması öngörülüyor.Projede yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

37 şirket şartname aldı

TCDD yetkilileri, Ankara-İzmir hızlı trenin Turgutlu yolu üzerinden geçeceğini belirterek, Sabuncubeli tüneli ve hızlı trenle beraber Manisa'nın tüm ürünleri, mamulleri ve hammaddelerinin çok hızlı şekilde taşınacağını, aynı zamanda yakıt ve zaman tasarrufu sağlanacağını bildirdi. "Proje tamamlandığında İzmir Ankara'nın, Ankara ise İzmir'in banliyösü haline gelecek" diyen yetkililer, bugün itibariyle şartname alanların sayısının 37 olduğunu söyledi. Proje güzergâhı; Ankara-Konya Hızlı Tren hattının 22 bin 76 km'deki Yenice Köyünden başlayarak Emirdağ, Bayat ve İscehisar merkezlerinden geçerek Afyonkarahisar;  buradan itibaren Banaz, Uşak, Eşme, Salihli, Turgutlu, Manisa merkezlerinden geçerek İzmir'e uzanacak.

Köseköy-Gebze hattı trafiğe kapatılıyor

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Eskişehir-İstanbul kesiminde yapılan çalışmayla tren trafiğinin aynı anda sürdürülmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

TCDD'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Eskişehir-İstanbul kesiminin yapımının devam ettiği hatırlatılarak, söz konusu hattın bazı yerlerde mevcut demiryolu hattıyla kesiştiği, Köseköy-Gebze kesiminin ise istimlak zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturduğu, hatta yapılan çalışmayla tren trafiğinin aynı anda sürdürülmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Yeni hattın mevcut hatla kesiştiği Köseköy-Gebze kesiminin, Eskişehir-Köseköy etabıyla eş zamanlı olarak bitirilmesi ve hattın 2013 yılında tamamlanmasının gerektiği ifade edilen açıklamada, bu projenin aynı zamanda Avrupa Birliği hibe fonlarının da desteğiyle yapılan en büyük projelerden biri olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 1 Ocak 2012 Pazar gününden itibaren, hatta araştırma ve zemin etüdü çalışmaları yapılacağından, Köseköy-Gebze kesiminde 10.00 ile 15.00 saatleri arasında hattın trafiğe kapatılacağı ve trenlerin işletilmeyeceği ifade edilerek, bu süreç içerisinde yeni trafik düzenlemelerinin yapılacağı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
yht