Ankara Sanayi Fuarı açıldı

Bakan Babacan, geçen sene ekim ayından bu sene ekim ayına kadar bankaların kredi hacminin 100 milyar lira arttığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Forum Fuar işbirliği ile düzenlenen "Ankara Sanayi Fuarı" açıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin ekonomide ve sanayide geldiği noktanın tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini ifade etti. Babacan, 2002 yılında 3 bin dolarlar mertebesinde olan milli gelirin bugün 10 bin dolarlara kadar yükseldiğini bildirdi. Babacan, "Geçen yıl krizde belki biraz 10 bin doların altına indik ama bu yılın toplamında bizim tahminimiz yine 10 bin dolar civarında bir milli geliri ülkemiz yakalayacak" dedi.

Bu büyümede sanayinin, yatırımcının, sanayi üretiminin çok önemli bir payı olduğuna işaret eden Babacan, geçen yıldan bugüne sağlanan büyümede özel sektör yatırımlarının çok büyük bir ağırlık teşkil ettiğinin görüldüğünü söyledi. Babacan, şöyle devam etti:

"Sadece Nisan, Mayıs, Haziran aylarında özel sektörün Türkiye'de yapmış olduğu yatırım tutarı 3 ayda 41,5 milyar lira. Merkezi hükümetin bir yıllık yatırım bütçesinin 20 milyar lira olduğunu düşünürsek 3 ayda Türk özel teşebbüsünün neler yaptığını daha iyi görürüz. Yeter ki ülkede güven ortamı ve istikrar olsun, bizim iş dünyamız, işadamlarımız, iş kadınlarımız, sanayicimiz Türkiye'nin ekonomisini şahlandırmaya hazır. Türkiye'nin potansiyeli çok büyük, yeter ki devlet üzerine düşeni yapsın, en önemlisi gölge olmasın."

Krediler özel sektöre

Kamunun borçlanma ihtiyacı ne kadar yükselirse, devletin gidip bankalardan borçlandığını anlatan Babacan, kamu kendine çeki düzen verince ve bütçe açığını azalttığı zaman bankaların kaynaklarının özel sektöre kalacağını söyledi.

Babacan, geçen sene ekim ayından bu sene ekim ayına kadar bankaların kredi hacminin 100 milyar lira arttığını ve 370 milyar liralık bir kredi hacminden 470 milyar liralık kredi hacmine ulaştığını bildirdi. Babacan, "Peki kamu açık verseydi ne olacaktı? Açıkça söyleyeyim Hazine gidip o paraları bankalardan borçlanacaktı. Sanayici bankaya gittiği zaman da (kusura bakma) denilecekti. İşte bunu iyi anlamamız gerekiyor"diye konuştu.

"Biraz enflasyon iyi gelir mi?"

Türkiye'de dönem dönem çok farklı ekonomik modeller uygulandığını ve bir zamanlar "biraz enflasyon iyi gelir" şeklinde tez oluştuğunu anlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Bu, beceriksiz ekonomi yönetimlerinin kolaycılığıdır. Başka bir şey değildir. Memurlar maaş zammı mı istiyor tamam. Çiftçinin talebi var, buğdayın taban fiyatını artıralım tamam. Merkez Bankası para bassın. Bunlar yapıldı Türkiye'de. Ama korkarım hala bugün (biraz enflasyon iyi gelir) diyenler, (para basalım) diyenler var. Hala ders alamadılar. Bunlara da çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bizim sadece bugünü değil, geleceğin Türkiye'sini de düşünmek zorundayız. Bugün harca, harca, harca borç yap. Ondan sonra gelecek nesillerin sırtına bırak. Bu doğru değil. Nasıl bilinçli bir aile reisi harcamalarına dikkat eder çocuklarına borç bırakmazsa, işte devlet yöneticilerinin de öyle olması lazım. Bugünü kurtarayım da yarın ne olursa olsun. Öyle olmaz."

Fuarda bir av tüfeğini eline alarak inceleyen Babacan, Sanko Holding'in Gaziantep'de ürettiği yüksek noktalara istifleme yapabilen ve KDV hariç fiyatı 56 bin euro olan "Telehander" isimli iş makinesine binerek basın mensuplarına poz verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir