Ankara'da toplu taşıma ucuzladı

Ankara'da UKOME yargı kararlarına boyun eğdi ve bilat fiyatlarını düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, TÜDEF'in 2008'de Ankara'da ulaşıma yapılan zammın iptali için açtığı davanın tüketiciler lehine sonuçlanmasının ardından, Ankara UKOME toplantısında tam bilet fiyatının 90 kuruşa, öğrenci bilet fiyatının ise 60 kuruşa indirilmesi kararı alındığını bildirdi.

Çetin, yazılı açıklamasında, TÜDEF'in 2008'de ulaşıma yapılan zammın iptali için açtığı davanın lehe sonuçlandığını ve gerekçeli kararın geçen hafta taraflara tebliğ edildiğini hatırlattı. 2004 yılında, aynı konuda açılan başka bir davanın da 13 Mayıs 2009 tarihinde tüketiciler lehine sonuçlandığını ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu kararı işleme koymadığını kaydeden Çetin, açıklamasında şunları kaydetti:

"Ankara 9. İdare Mahkemesi kararını uygulamaması durumunda TÜDEF avukatları ceza davası için işlemlere başlamıştı. Tam bu süreçte bugün, Ankara UKOME toplanarak ulaşım zamlarını görüştü ve Ankaralı tüketiciler için zafer anlamına gelen bir karar aldı. Ankara UKOME, Melih Gökçek'in çağrısı üzerine toplandı ve 1,85 lira olan tam bilet fiyatı 90 kuruşa, 1,15 lira olan öğrenci bilet fiyatı ise 60 kuruşa indirildi. İndirimli bilet fiyatlarının hemen uygulanması gerekmektedir."

"UKOME toplantısında üzgün bir tavırla konuşan Gökçek'in, EGO'nun zarar ettiğini ancak yargı kararlarına uymak zorunda olduklarını belirttiğini" ifade eden Çetin, "Ancak, yine de minibüsçüler odası başkanını, alınan indirim kararının iptali için dava açmaya teşvik etmeyi de unutmadı. Alenen toplantıya katılanların gözü önünde bir belediye başkanının taşımacı esnafını tüketiciler aleyhine teşvik ve tahrik etmesi söz konusu başkanın 'belediyecilik hizmetlerine' tüccar zihniyetiyle baktığının açık göstergesidir" görüşünü dile getirdi.

Çetin, Gökçek'in kararı "hapse düşmemek korkusu ile aldırdığını" da öne sürdü.

Bu kararın, hukukun ve örgütlü mücadelenin zaferi olduğunu ifade eden Çetin, tüketicileri, federasyona bağlı tüketici derneklerine üye olmaya çağırdı.