Ankara'dan İstanbul'a yürüyecekler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Güvenpark'tan başlayacağı yürüyüşe ilişkin, "İstanbul Maltepe Cezaevine yürüyeceğiz, kaç gün sürerse" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanıp 25 yıla mahkum edilme kararının ardından kendisiyle görüştüğünü belirten Kılıçdaroğlu, "Morali iyi. Çünkü haksızlığa uğradığını, suçlu olmadığını o da biliyor. Dolayısıyla suçlunun ezikliği içinde değil, tam tersine hakkı yenen, rahat konuşan bir kişi, bir ses. Yaptığımız konuşmada verdiği mesaj da öyleydi, moralinin yerinde olduğunu söylüyordu" dedi.

Berberoğlu'ndan moralini iyi tutmasını istediğini ifade eden CHP Lideri, "Senin hiçbir suçun, kabahatin yok. Senin ülke sevginden hiç kimsenin kuşkusu yok'. Moralini iyi tutmasını istedim. 'Moralim gayet iyi, ben haklıyım, herhangi bir haksızlık yapmadım, bir yanlışım da yok.' diye söyledi. Sonuç şu; Enis Berberoğlu bırakın bir milletvekili olmayı, Türkiye'nin en önemli gazetelerinde çalışmış, genel yayın yönetmenliği yapmış, haberi ve haberin ne olduğunu iyi bilen, değerlendiren, toplumun nabzını tutan bir kişi. Şimdi bu kişiyi elde hiçbir kanıt olmadan, 'HTS kayıtlarında neden şunlarla konuştun?' diye... İyi de ne konuştuğunu nereden biliyorsunuz? Diğer gazetecilerle konuşmuş. Kaldı ki kendisi gazeteci zaten. Bir gazetecinin yakın arkadaşı olan gazetecilerle bir araya gelmesi, konuşması hayatın olağan akışı içinde gayet doğaldır" açıklamasında bulundu.

"Adaletten daha değerli bir şey yoktur"

"İstanbul'a başlatacağı yürüyüşün" sorulduğu Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Hani derler ya 'sabır, sabır, sabır, sabır...' Artık sabredecek bir şey kalmadı. Türkiye elden gidiyor, demokrasi elden gidiyor. Devletin çivisi çıkmış. Yapacağımız şey nedir? Yapacağımız şey, toplumu uyandırmak, bilgilendirmek, haksızlığın üzerine gitmektir. Bunu nasıl yapacaksınız? Direnerek yapacaksınız. Direnmek nedir? İlla cam çerçeve kırmak, eline silah alıp şunu, bunu yapmak değil. Ben bütün CHP örgütlerine söylüyorum, asla ve asla bu süreçte provokasyonlara gelmeyin. Provoke edebilirler, asla bunlara girmeyin. Güvenlik güçleriyle sakın bir çatışmaya girmeyin, özel bir çatışma sakın olmasın. Ama biz haklılığımızı bütün dünyaya duyurmak zorundayız. Türkiye'de adaletin kalmadığını bütün dünyaya duyurmak zorundayız. Bunun yolu sakin olmakta, gerekirse yürümekte. Ben yürüyeceğim yarın. Elimde sadece tek afiş olacak, üzerinde 'adalet' yazacak. Adaletten daha değerli bir şey yoktur."

Adaletin, bütün inançların ve dinlerin ortak temeli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bunlar adaleti yok ettiler, adalet kalmadı. Güçlü olanlar, her türlü barajı aşıyorlar. Kayınpederi olan damatlar da her türlü barajı aşıyorlar. Ya garibanlar, ya onların sesi kim olacak? Onların hakkını kim savunacak? Benim görevim bu." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, adaletsizlikle karşı karşıya kalanların sesini bütün uygar dünyaya duyurma hakkının olduğunu belirterek, "Ben bunu yapacağım. Ben yürüyeceğim. Arkamdan bir kişi gelir, 5 kişi gelir, 10 bin kişi gelir bu ayrı bir şey. Ama ben, bu ülkede adalet sağlanıncaya kadar yürüyeceğim. Bunu yapmak zorundayız. Artık bıçak kemiğe dayandı. Böyle bir adalet mi olur? Bunu ilk tepkiyi aslında normalde yargının vermesi lazım ama korku dağları bekliyor. Yargıç ne kadar ağır ceza verirse, sarayın gözüne o kadar fazla gireceğini düşünüyor." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, "belli bir yargı camiasında vicdan ve ahlakın olmadığını" ileri sürdü.

"Kaç gün sürerse"

Kılıçdaroğlu, yürüyüşünün haksızlığa uğrayan, adalet isteyen herkesi kapsayacağını belirterek, Türkiye'nin bir anlamda polis devleti olduğunu, iki sahte imzayla insanların ölüme mahkum edildiğini öne sürdü. "Hangi vicdan, hangi ahlak, hangi adalet?" diye soran Kılıçdaroğlu, tüm adaletsizliklere karşı yürüyeceğini vurguladı. Yürüyüşünün nereye kadar süreceği sorusuna ise Kılıçdaroğlu, "İstanbul Maltepe Cezaevine yürüyeceğiz, kaç gün sürerse, bilmiyorum tabii" yanıtını verdi.

"Hiç ara vermeden yürüyecek misiniz?" sorusuna "Evet" karşılığını veren Kılıçdaroğlu, "Orada bitmeyecek tabii. Bu ülkede adalet tesis edilinceye kadar biz mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Halktan katılım bekleyip beklemediği sorulan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"Herkese açık, arzu eden herkes gelebilir ama gelenler asla provokasyonlara teslim olmayacaklar. Yürüyeceğiz, adalet için yürüyeceğiz, bu ülkenin fakiri fukarası, garibanı için yürüyeceğiz biz. Sırtı kalınlar için yürümüyoruz, onların haklarını aramıyoruz biz. Onların haklarını aramak bize düşmez zaten. Onlar her türlü engeli aşıyorlar. Onlar için mahkeme, hakim, savcı, hapishaneler yok. Onlar istedikleri suçu işlesinler, onlar dışarıdadırlar zaten. Onların dayıları var. Biz garibanlar için yürüyoruz."

Güvenlik nedeniyle başlatacağı yürüyüşe izin verilmemesi durumunda ne yapacağı sorulan Kılıçdaroğlu, "Yürümeye nasıl izin vermeyecekler, hangi gerekçeyle?" diye sordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir