Anlık mesajlaşma liginin ilk 5'i

Akıllı telefonlarla birlikte hayatımıza giren 'anlık mesajlaşma uygulamaları' iletişim sektörüne yeni bir boyut kazandırdı. Bu uygulamalardan bazıları, kullanıcı sayısında süregelen artış ile deyim yerindeyse adeta milyonları peşinden sürüklüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya COŞKUN

Akıllı telefon kullanımındaki artış anlık mesajlaşma uygulamalarının da yaygınlığını artırdı. Kullanıcıların daha az maliyetle daha fazla mesajlaşma ve sesli görüşme yapmasını sağlayan bu uygulamalar, günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Milyonlarca kullanıcı tarafından deneyimlenen anlık mesajlaşma uygulamaları her geçen gün popüleritesini artırırken, iletişim sektöründe de yeni bir dünyanın kapılarını açtı. Kısa zamanda yüzlerce uygulamanın yaşamımıza girdiği günümüzde, bu uygulamalardan bazıları kullanıcıların ilgisini biraz daha fazla çekiyor. 

WhatsApp 

Dünya genelinde ortalama olarak 800 milyon kullanıcısı bulunan WhatsApp, günümüzde en yaygın kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından. Günde 30 milyar adet mesaj gönderimi, 700 milyon fotoğraf ve 100 milyon video paylaşımı yapılan uygulamaya, yine günde 1 milyar kişi ekleniyor. 32 farklı dil seçeneği bulunan WhatsApp, 2014 yılında Facebook tarafından 19 milyar dolar karşılığında satın alındı. Uygulamanın en dikkat çeken yönlerinden biri de iOS, Android ve Windows Phone işletim sistemlerinin üçünü de barındırıyor olması. Doğrusu istenirse WhatsApp sadece mobil bir uygulama olmakla da kalmıyor. Zira, WhatsApp'ı bilgisayardan kullanmak için uygulamanın resmi web sayfasındaki QR kodunu akıllı telefona okutmak yeterli oluyor. WhatsApp'ın son güncellemesiyle birlikte kullanıcıları artık sesli arama da yapabiliyor. 

Line

Yaklaşık 400 milyon kullanıcıya sahip Japon anlık mesajlaşma uygulaması Line, günün 24 saati ücretsiz iletişim sağlıyor. Bir Android uygulaması olan Line, 52 ülkede en çok indirilen uygulamalar arasında gösteriliyor. Mesajlaşma ve arama özelliğinin yanı sıra görüntülü konuşma özelliği de bulunan uygulama, Japonya, Tayland, Tayvan, Çin, İspanya, Rusya, Hindistan, İsviçre gibi daha birçok büyük ülkelerde geniş çaplı kullanılıyor. Yayınlanan yeni sürümüyle "zaman tüneli" özelliğini de barındırmaya başlayan uygulama ile metin, fotoğraf, çıkartma ve video paylaşarak uygulama bir sosyal ağa da dönüştürülebilir. Fransızca dil desteği de alan Line uygulaması, grup mesaj özelliği ile de WhatsApp'a rakip olabilir. Uygulama gelecek dönemlerde 1 milyar kullanıcı sayısı hedefl iyor. 

Skype

Skype, internet üzerinden mesajlaşma, konuşma kısacası iletişim imkanı sağlayan bir yazılım olarak dikkat çekiyor. 300 milyon kullanıcıya sahip olan iletişim uygulaması, geçen yıldan bu yana web tabanlı hizmet veriyor. Skype, program indirmeye gerek kalmadan direkt olarak kendi web sitesi üzerinden erişilebilir hale geldi. Bütün bunların yanında uygulama, İngilizce ve İspanyolca dilleri arasında anlık sesli sesli çeviri özelliğine kavuştu. Geçen yıldan bu yana uygulanan bu özellik sayesinde, görüşmelerde çeviri derdi de sona erecek. Ayda 3 milyondan fazla yeni kullanıcı kazanan uygulama, Microsoft'un satın almasından dolayı giderek yukarı bir ivme kazandı. Bu büyümede Microsoft tabanlı akıllı telefonların da büyük etkisinin olduğu söylenebilir. 

Hangouts

Google'ın popüler mesajlaşma uygulaması Hangouts, GTalk'ın yerine pazara hızlı bir giriş yaptı. GTalk’un daha gelişmiş özelliklere sahip sürümü olarak tanımlanabilecek Hangouts, videolu görüşmeden mobil kullanıma kadar bir dizi gelişmiş özelliğe sahip. Hem metin tabanlı hem de video-konferans özelliği sunan uygulama, 10 kişiye kadar video-konferans imkanı sunuyor. Fotoğraf ve çıkartma da gönderilebilen Hangouts ile video görüşmeleri kaydedilip sonrasında Youtube'tan da yayınlanabiliyor. Hem telefon hem laptop hem de masaüstü bilgisayardan kullanılabilen uygulama için Gmail ya da Google+ hesabınızın olması yeterli. Kolay anlaşılır arayüze sahip Hangouts henüz tahmin edilen popülerliğe ulaşamasa da bu yıl popülerliğini daha fazla artırabilir. 

Viber

Dünyanın her yerinde ücretsiz olarak mesajlaşma ve konuşma imkanı tanıyan Viber, WhatsApp'a benzeyen ancak WhatsApp'tan daha kolay bir arayüze sahip. Telefon rehberinizdeki kişilerle rahatça, ücretsiz olarak iletişime geçebileceğiniz Viber, birçok cihaz üzerinden giriş yapma imkanı da tanıyor. Temelde anlık mesajlaşma uygulaması olan Viber, bunun yanında ses kaydı, gönderimi ve sesli arama özelliklerine de sahip. Dünya genelinde her geçen gün popüleritesi artan Viber, 250 milyon üstü kullanıcıya sahip. İnternet bağlantısı ile çalışan uygulama dikkat edilmediği takdirde kota aşımlarına neden olabilir. Uygulamanın en eğlenceli kısmı ise "çıkartma mağazasında" yer alan birbirinden eğlenceli çıkartmaları olarak dikkat çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir