Antalya'da 20 bin çiftçi Tuta hakkında bilgilendirildi

Bakan Eker, CHP'li Çöllü'nün domates güvesi zararlısına ilişkin önlemler yazılı soru önergesini yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, domateste kalite ve ürün kaybına yol açan domates güvesi (Tuta Absoluta) zararlısına karşı Antalya'da 20 binden fazla çiftçinin eğitildiğini bildirdi.

Bakan Eker, CHP Antalya milletvekili Hüsnü Çöllü'nün, domateste ürün kaybına ve kalite kaybına neden olan domates güvesi zararlısına ilişkin önlemler ve üreticilere destek verilip verilmeyeceğine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakanlık tarafından temin edilen feromen tuzaklarla tüm üretim sahasının, eşeysel çekici tuzaklarla (Feromen-tuzak) izleme ve değerlendirmeye alındığını vurgulayan Bakan Eker, Tuta Absoluta zararlısı ile mücadele konusunda Antalya'da, 8 aylık sürede yürütülen çiftçi eğitim toplantılarıyla yaklaşık 20 bin üreticiye ulaşılarak, bu zararlıya karşı etkili bir mücadele yapmaları yönünde bilgilendirildiğini kaydetti. Bakan Eker, yanıtında şu bilgilere yer verdi:

"Aynı zamanda bu çalışmalar yerel basın ve yayın organlarında da işlenerek sektörde görev alan tüm paydaşların konu hakkında bilgilendirilmeleri ve gerekli önlemleri almaları sağlanmıştır. Ayrıca, mücadelenin nasıl yapılacağını ve mücadelede kullanılacak ilaçları da içeren Zirai Mücadele Teknik Talimatı hazırlanarak tüm illere gönderilmiş, Bakanlığımız web sitesinde (kkgm.gov.tr) yayınlanmıştır. Zararlı sürveylerinde kullanılmak üzere 24 bin TL Bakanlığımızca karşılanarak bin 25 adet tuzak ithal edilerek keşif sürveylerde kullanılmıştır."

Domates güvesi zararlısına karşı Türkiye'de başka konularda tavsiyesi olan ancak yurt dışında domates güvesine karşı kullanılan 14 aktif maddeden 5 aktif maddenin söz konusu zararlı için geçici olarak tavsiye edildiğini ve mücadele çalışmalarında kullanılmasına başlanıldığını ifade eden Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Ayrıca bu konuda kullanılmak üzere çalışmaları biten 2 bitki koruma ürünü ruhsatlandırılmıştır. Diğer ürünlerin ruhsatlandırılması konusunda çalışmalar devam etmekte olup, ruhsatlandırma işlemleri sonuçlanmak üzeredir. Bütün illerdeki üretici, bayi ve reçete yazanlar bu ilaçların domates güvesine karşı kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.

Antalya'ya eğitim amaçlı 5 bin afiş, 12 bin bilgilendirme broşürü, 15 domates güvesi tanıtım DVD'si ve 5 bin domates hastalık ve zararlıları kitabının dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Çiftçilerimizi bilgilendirme amaçlı çeşitli kanallarda televizyon programları yapılmış, ayrıca 8 dakikalık bir tanıtım filmi hazırlanmış olup, Tarım TV'de yayınlanmaktadır. Konu ile ilgili olarak bakanlığımız çalışmalarına devam etmekte olup, üretim ile ilgili eğitim ve yayım çalışmaları İl Müdürlüklerimizce yürütülmektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir