Antalya'da metrekareye 140 kilogram yağış düştü

Sel, 3 kişiyi öldürdü, 1 kişi kayıp

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya'da yağan şiddetli yağış sonucu metrekareye 140 kilogram yağış düşerken, fırtınanın da zaman zaman 93 kilometre hızla estiğini söyledi.

Vali Alaaddin Yüksel, Antalya'da dün başlayan şiddetli yağış ve fırtına sonucu meydana gelen hasarlar ve yapılan çalışmalar hakkında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Aksu'daki Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.

Yüksel, dün sabah saatlerinde Antalya'nın özellikle batı bölgelerinde (Kaş, Demre, Finike, Kumluca) şiddetli yağış ve fırtınanın başladığını hatırlatarak, "Antalya'da yağan şiddetli yağmur sonucu metrekareye ortalama olarak 140 kilogram yağış düşerken, fırtına saatte zaman zaman 93 kilometre hızla esti. Demre Köşkerler köyü ve Kaş Dirgenler Köprüsü'nün ayakları kırıldı. Birçok okulun istinat duvarlarının yıkılması sonucu okulların alt katlarını sular bastı" dedi.

Fırtına nedeniyle özellikle Antalya'nın batı bölgelerindeki ilçelerde elektrik direklerinin yıkılması sonucu enerji kesintisi yaşandığını ifade eden Yüksel, batı bölgesindeki ilçelerde yaşanan sıkıntının yapılan çalışmalar sonucu giderildiğini, zamanında aldıkları tedbirler sayesinde olası felaketlerin önüne geçildiğini belirtti.

Yüksel, "Şiddetli yağış sonucu Kaş, Demre, Finike ve Kumluca ilçelerinde 2 bin 700 dekar ekili alan, bin 870 dekar meyve ve sebze bahçesi ile 170 dekar sera sular altında kaldı" diye konuştu.

Buralardaki zararların tespit edildiğini, ancak Aksu ile Serik arasında kalan bölgelerde henüz hasar tespit çalışmalarının tamamlanmadığını, Aksu deresinin taşması sonucu geniş bir alanda tarım arazilerinin sular altında kaldığını kaydeden Yüksel, şiddetli lodos nedeniyle dağlardaki karların eridiğini, eriyen karların yağan şiddetli yağmurla birleşerek Aksu ile Serik arasında kalan bölgelerde su taşkınlarına neden olduğunu ifade etti.

Karacaören Barajı'nın kapaklarının açılmadığını kaydeden Yüksel, devletin tüm imkanlarıyla sabaha kadar ayakta olduğunu vurguladı.

3 ölü, 1 kayıp

Vali Alaaddin Yüksel, fırtına ve şiddetli yağışlar sonucu ölümlerin de yaşandığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Şiddetli fırtına ve yağış sonucu 3 kişi öldü, kayıp bir kişi aranıyor. Demre Çayı'nın denize döküldüğü yerde biriken ağaçları toplayan Kazım Şahin adlı vatandaşımız dalgalara kapılarak maalesef hayatını kaybetti. Cesedi bugün bulunarak ailesine teslim edildi. Dün saat 15.00 sıralarında Karıncalı köyünde bir işçi elektrik direğine çıktığı sırada şimşek çarpması sonucu öldü. Gebiz'de bir araç satın alarak yola çıkan Muhammet Şahin adlı vatandaşımız ise sel sularına kapılarak araç içinde öldü. Cesedi bu sabah çıkarıldı. Aynı yerde Mustafa Dolapçı adlı bir vatandaşımız da sel sularına kapıldı. Dolapçı'nın cesedi maalesef hala bulunamadı. Aramalar sürüyor."

Zarar görenlere yardım yapılacak

Antalya'da çok büyük bir tabiat olayı yaşadıklarını bildiren Vali Yüksel, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Antalya'da yetkililerle yaptığımız toplantı sonucu tüm tedbirleri aldık. Karayolları, DSİ ve İl Özel İdaresinin bütün iş makineleri hazır halde tutuldu. Okulları tatil ettik. Hem havadan hem de karadan çok önemli çalışmalar yaptık. Sahil Güvenlik helikopteri karanlıkta zorda kalan 40 kişiyi kurtardı. Gece yarısından sonra risk alarak helikopterleri havalandırdık ve zorda kalan vatandaşları kurtardık.

Sel sularına kapılan ve ağaca tutunan bir kişiyi helikopter kurtarmak istedi. Ancak bölgede bulunan elektrik telleri nedeniyle bu başarılamadı. Elimizdeki botlarla da ağacın bulunduğu alana ulaşma olanağı olmadı. Ağaçta kalan kişi, yoldaki trafiğin kesilmesine rağmen geçiş yapmış ve sonrasında sel sularına kapılmıştır. Bu kişi rafting botu sayesinde kurtarıldı. Önemli olan kurtarılması. Burada kahramanlara ihtiyaç yok, sorumlu insanlara ihtiyaç var. Antalya'da hayatın normale dönmesi için çalışmalarımız sürüyor. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir şekilde ne bir insanın acı çekmesini ne de göz yaşı dökmesini istemez. Hayatın normale dönmesi için üzerimize düşeni yapacağız."

Yüksel, bölgenin sular altında kalmasının nedeninin baraj kapaklarının açılması olmadığını, çok kuvvetli bir lodos estiğini ve bunun sonucunda da karların eridiğini, ayrıca yanan orman alanlarındaki bitki örtüsünün şiddetli yağışı tutmakta zorlandığını bildirdi.

Aksu bölgesine, biriken suları tutmak amacıyla "Küçük Aksu" adı verilecek bir baraj yapılacağını, barajın mendirek ihalesinin yapıldığını kaydeden Yüksel, sel ve fırtınadan zarar görenlere gereken yardımın yapılacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir