Antepli sanayici, bankalar için destek istiyor
GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ
Geçtiğimiz hafta Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) işbirliğiyle düzenlenen ve başarılı ihracatçı firmaların ödüllendirildiği tören, sanayicilerin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in şahsında hükümete yönelik talep ve eleştirileri dile getirdikleri bir platform haline geldi.
Törende dile getirilenler, iş aleminin krizden çıkış reçetesini oluşturdu. Sanayicilerin taleplerini yetkililere en iyi şekilde duyurmada uzmanlaşan GTO Başkanı Mehmet Aslan, finans sektörüyle reel sektörün birbirinden ayrılamayacağını, dolayısıyla finans kesimini rahatlatmaya yönelik olarak alınacak önlemlerin tüm iş alemini olumlu etkileyeceğini söyledi. Aslan'ın bizzat Başbakan Erdoğan'dan talebi ise bu önlemlerin bir an önce, kendi deyimiyle 'bardak kırılmadan' açıklanması oldu.
Üretim ve ihracat miktarının artmasıyla son yıllarda giderek artan şekilde bankalarla yakın işbirliği yapan Gaziantepli işadamları için, hükümet tarafından bankalara yönelik açıklanacak destekler büyük önem taşıyor. Deyim yerindeyse işadamları kendileri için değil, bankalar için parasal destek talep ediyorlar. Çünkü alınan siparişlerin tamamlanabilmesi veya ihracat yapılabilmesi için hammadde alınması, bunun için de kredi kullanılması gerekli. Kredi maliyetlerinin artması ise Gaziantepli işadamlarının küresel rekabette geri kalmalarına yol açabilecek önemli bir sorun teşkil ediyor.
Mehmet Aslan ve GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz'ın önemle vurguladıkları bir diğer konu ise Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunlar oldu. Özellikle AB'ye ve diğer Batı pazarlarına ihracat yapmanın zorlaştığı kriz sürecinde önemi artan Irak'a yapılan ihracata büyük darbe vuran bu sorunların bir an önce çözülmesi istendi. Bu konuda öncelikle Bakanlar Kurulu'nun iradeyi ortaya koyması gerektiği savunuldu. Toplantı sonrası sorunun çözülmeye başladığının görünmesi, taleplerin yetkililere ulaştığını ortaya koydu.
Törende Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu sanayicilere panik yapmayın, soğukkanlı olun tavsiyesinde ve ihracatçıların önlerine görebilmeleri için dolar kurunun sabitlenmesi talebinde bulundu. Türkiye'nin ekonomik kurtuluşunu tarım ve tekstil sektörlerinde gören Konukoğlu, alınması gereken tedbirlerin geciktiğini, ancak buna rağmen gerekli önlemlerin alınması halinde toparlanmanın güç olmadığını savundu.
Milyarlarca dolarlık üretim ve ihracatın yapıldığı şehrimizden ortak aklın sesi olarak dile getirilenler, krizden çıkışı sağlayacak tedbirleri içeriyor. Dileğimiz bu sese kulak verilmesi, üretim ve istihdamın desteklenmesini sağlayacak adımların bir an önce atılmasıdır.