Antrepolarda YGM'leri devre dışı bırakan karara iptal

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını sevinçle karşılayan gümrük müşavirleri ancak yürütmeyi durdurmaya rağmen, halen antrepolarda işlemlerin bakanlık elemanları tarafından yapılmasına tepki gösterdiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Veysel AĞDAR

Danıştay 15'inci Dairesi antrepolara eşya giriş çıkışı, stok, sayım gibi hizmetleri yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinden alarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı memurlarına veren tebliğin yürütmesini durdurdu. Karar, yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerini sevindirdi. Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Orhan Kattaş, kararın çıkmasına rağmen bakanlığın antrepoların yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinden alınarak gümrük memurlarına devir işlemlerine devam ettiğini bildirdi. Müşavirleri yetkisiz kılan uygulama ihracatçılar tarafından da eleştirilmişti. Danıştay 15'inci dairesi antrepolara eşya giriş çıkışı, stok, sayım gibi hizmetleri Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri'nden (YGM) alarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı memurlarına veren tebliğin yürütmesini durdurdu. Karar gümrük müşavirleri tarafından sevinçle karşılandı ancak yürütmeyi durdurmaya rağmen, halen antrepolarda işlemlerin bakanlık elemanları tarafından yapılmasına tepki gösterdiler.

Sayıları 400'ü bulan ve 5 bin kişilik istihdam sağlayan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin en büyük gelir kalemine tırpan vuran tebliğin yürütmesi durduruldu. Ancak müşavirler, Danıştay kararına rağmen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yürütmesi durdurulan hükümleri uygulamaya devam ettiğini belirtiyor.

Davayı Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği açmıştı

Antrepolarda yapılan mal giriş-çıkışları, bunlara ilişkin sayım, stok gibi işler 2008 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı memurlarından alınarak oluşturulan yetkilendirilmiş gümrük müşavirliklerine devredilmişti. Ancak gümrüklerde son zamanlarda ortaya çıkan sağlıksız ayakkabıların sayısındaki artış, bakanlığın ilgili tebliği değiştirmesine ve antrepolardaki yetkileri yeniden bünyesine almasına yol açmıştı. Bunun üzerine Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği, Danıştay'a başvurarak yetkilerini elinden alan tebliğin yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedi.

Danıştay 15'inci dairesi ise aldığı bir kararla, bakanlık savunmasını verene kadar ilgili maddelerin yürütmesini durdurdu. Danıştay kararının gerekçesinde, tebliğin ‘uygulanmakla etkisi tükenecek işlemler' kapsamında olduğu ifade edildi.

Personel sıkıntısı yaşanacak

Kararı değerlendiren Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Orhan Kattaş kararın çıkmasına rağmen bakanlığın antrepoların yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinden alınarak gümrük memurlarına devir işlemlerine devam ettiğini bildirdi. Derneğin Genel Sekreteri İlhan Bulut ise değişikliğin fizibilite yapılmadan gerçekleştirildiğini belirterek, personel sıkıntısının yaşanacağını söyledi.

YGM'ler kararın uygulanmasını bekliyor

Mersin Ekonomi Platformu Başkanı ve Vizyoner Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği sahibi Ferudun Gündüz, Danşıtay 15. Dairesi'nden YGM'lerle ilgili yürütmeyi durdurma karırı çıktığını ancak halen net bir sonuç alamadıklarını söyledi. Konunun Gümrük Bakanlığı'na tebliğ edilmesine rağmen Gümrük Bakanlığı'nın bu konuda nasıl bir tavır sergileyeceğini bilemediklerini anlatan Gündüz, "Bölge müdürlüklerine bu durumu bildiren bir yazı yazmalı ya da yeni bir tebliğ düzenlenmeli” dedi. Anayasaya göre de Danıştay'ın aldığı kararın vakit kaybedilmeden uygulanması gerektiğine dikkat çeken Ferudun Gündüz, Türkiye genelindeki tüm YGM'lerin birleşerek dün (bugün) bölgelerindeki gümrük müdürlüklerine giderek bir dilekçe verip kararı duyuracaklarını ve geçmişte yapılan antrepo devirleri varsa geri isteyeceklerini söyledi. Gümrük Bakanlığı'nın YGM'lere güvenmesini istediklerini vurgulayan Gündüz, şunları söyledi: "Sektör temsilcilerimizin tümü üniversite mezunu, iş dünyasında yıllardır saygınlığını kanıtlamış kişilerden oluşuyor. Mesleğimizdeki kişilerin yaklaşık yüzde 65'i gümrükten üst pozisyondan emekli olup gelmiş kişiler. Bu kadar nitelikli insanların görev yaptığı bir alanda bize saygı duyulmasını istiyoruz. Aramızda çürük elmalar varsa mutlaka ayıklanmalı ama 2-3 çürük elma için de mesleğin yok edilmesi adaletli değil.”