Anzer balı için sıraya girdiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Rize'nin İkizdere İlçesine bağlı Anzer Yaylası'nda 2300-3000 rakım arasında üretilen, pek çok hastalığa iyi geldiği söylenen Anzer balına yoğun talep var. Bu yıl kilogramı 650 liradan satışa sunulacak baldan alabilmek için sağıma üç ay olmasına rağmen 850 kişi sıraya girdi Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatif çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan balların Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürlendiğini, ardından da piyasaya sunulduğunu anlattı.

1-304.jpg

Yaylada mayıs ayı içerisinde güneşlenme oranına göre kovanların yerleştirildiğini ifade eden Çatır, "Yaklaşık 3 bin kovan bu ay içinde yaylaya yerleştirildi. Hava şartları yıllık bal üretiminde belirleyici olacak. Havalar bu şekilde devam ederse yaklaşık bir ton bal üretileceğini tahmin ediyoruz. Ağustos ayı içerisinde bal sağımını gerçekleştireceğiz" dedi.

[PAGE]

Geçen yıl üretilen balın 400 kilogramının Hacettepe Üniversitesi'nce tescil edildiğini ve kilogramı 640 liradan satışa sunulduğunu dile getiren Çatır, "Geçen yıl bal alabilmek için 960 kişi müracaat etmiş sadece 260 kişinin ihtiyacını karşılayabilmiştik. Geçen yıldan 700 kişi bal için sırada bekliyor. Bu yıl ise 150 kişi daha müracaatta bulundu. Bu 850 kişinin isimlerini kaydettik ancak sözlü olarak bal isteyenleri de dikkate alırsak sayı çok fazla. Sezonda bir ton bal üretebilirsek öncelikle geçen sene başvuru yapanların taleplerini karşılamayı düşünüyoruz. Bu yıl talette bulunanlara en fazla yarım kilogram bal vermeyi planlıyoruz ama rekolte düşük olursa bu miktarı 250 grama da düşürebiliriz" diye konuştu.

2-294.jpg

Bu yıl Anzer balını kilogramı 650 liradan satışa sunacaklarını ifade eden Çatır, “Vatandaşlardan yoğun şekilde talep alıyoruz. Fazla miktarlarda bal isteyenler oluyor ancak her isteyenin talebini karşılayabilmek için kişi başına en fazla 250 ile 500 gram bal verebiliyoruz. Talepler gelmeye devam ediyor. Fazla bal olmadığı için taleplerin tamamını karşılayamıyoruz.”

Sahte bal uyarısı
Şükrü Çatır, piyasaya geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Anzer balı adı altında sahte bal sürülebileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:"Bakkallarda veya başka yerlerde Anzer balı adı altında bal satılıyor. Hatta bizim belirlediğimiz fiyatın iki katına Anzer diye bal satanlar bile var. Yarı fiyatına mühürsüz ballar var. Bunların Anzer balı olması mümkün değil. Balın marka tescili ve satışı sadece kooperatifimize aittir. Tüketicilerimizin çoğu artık bu konuda bilinçli ve üzerinde marka hologram olmayan balları almıyorlar. Bazı yerlerde adımızı kullanarak bal satışı yapıldığını duyuyoruz. Bu konuda çok şikayet alıyoruz."