Aracı kurumların geliri yüzde 17 arttı

Aracı kurumların gelirleri, yılın ilk yarısında 638 milyon liraya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Aracı Kurumlar Raporu'na göre, aracı kurumlar 2011 yılının ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 638 milyon lira toplam gelir elde etti.

Konuya ilişkin açıklamaya göre, TSPAKB'nin aracı kurumların 2011 yılının ilk yarısına ait faaliyetlerini ve finansal yapılarını ele alan raporu TSPAKB aylık yayını "Sermaye Piyasasında Gündem"in ekim sayısında yayınlandı.

Birliğe üye 92 aracı kurum ile 1 vadeli işlemler aracılık şirketinin faaliyetleri ve finansal yapıları incelendiği rapora göre, aracı kurumların 2011 yılının ilk altı ayındaki toplam gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 artarak, 638 milyon liraya yükseldi. Aynı dönemde sektörün karı ise yüzde 22 artışla 276 milyon liraya ulaştı.

Sektörün en önemli gelir kaynağı olan komisyonların toplam gelirlerin yüzde 65'ini oluşturduğu belirtilen rapora göre kurumsal finansman gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın ilk altı ayında yüzde 62 artarak 52 milyon liraya ulaştı.

Rapora göre, likit mali yapılarını korumaya devam eden aracı kurumların varlıkları da bir önceki yılın aynı dönemine oranla bu yılın ilk yarısında yüzde 29 artarak, 8,7 milyar liraya çıktı. Para piyasasından borçlanan aracı kurumların yükümlülüklerinin yüzde 70'i kısa vadeli olurken, özkaynakları 2,6 milyar liraya yükseldi.

İşlemlerde internetin payı artıyor

Raporda yer verilen bilgilere göre, yılın Ocak-Haziran döneminde toplam hisse senedi işlem hacmi 834 milyar liraya ulaşarak geçen yılın ilk altı ayına kıyasla yüzde 27 artış gösterdi. Yabancı yatırımcıların işlem hacmi payı ise bu yılın ilk altı ayında yüzde 15 oldu. İnternet üzerinden yapılan hisse senedi işlemlerinin payı yüzde 24 ile TSPAKB'nin veri toplamaya başladığı 1999 yılından itibaren ulaşılan en yüksek seviyeye çıktı.

Vadeli işlem hacmi yüzde 5 artışla 451 milyar liraya yükselirken, aracı kurumların işlemleri yüzde 85 pay ile ön sırada yer aldı. Yabancı yatırımcıların hacimdeki payı ise geçen yılın ilk altı ayına oranla 6 puan artarak yüzde 17 oldu.

"Halka açık şirket sayısının binin üzerine çıkması hayal değil"

Raporu değerlendiren TSPAKB Başkanı Attila Köksal, aracı kurumların finansal verilerinin her yıl daha da iyiye gitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları ifade etti:

"Bu yılın ilk altı ayında toplam gelirlerde ve sektör karında gözle görülür bir artış yakaladık. Ayrıca kurumsal finansman gelirlerinin de geçen yıla oranla yüzde 62 yükseldiğini görüyoruz. Bu dönemde aracı kuruluşlar halka arzlardan ve tahvil-bono ihraçlarından 23 milyon lira gelir elde etti. Halka Arz Seferberliğinin de etkisiyle Ocak-Haziran 2011 döneminde 18 şirketin halka arzına ve 21 borçlanma aracının ihracına aracılık edildi."

Halka açık şirket sayısının 1.000'in üzerine çıkmasının artık bir hayal olmadığını vurgulayan Köksal, "Bu aşamada yapmamız gereken şey SPK, İMKB, VOB, Takasbank, MKK, TKYD gibi kuruluşlarla el ele vererek, piyasamızın gelişmesi için çaba sarf etmektir. Bu hedeflere yönelik olarak insan kaynaklarımızı, teknolojimizi ve sermaye yapımızı güçlendirici çalışmalar ve yatırımlar yapmak zorundayız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir