Aralık ayı işsizlik oranı ve Türkiye genel görünüm

Seda Yalçınkaya -İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Aralık ayına ait açıklamış olduğu işsizlik verisine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 3 milyon 145 bin kişi oldu. Bununla birlikte Aralık ayı mevsimsellikten arındırılmamış işsizlik oranı yüzde 10,9, istihdam oranı yüzde 44,7 ve iş gücüne katılım oranı yüzde 50,2 olarak açıklandı. 

Bunun yanında mevsim etkisinden arındırılmış verinin detaylarına baktığımızda, istihdam sayısı bir önceki döneme göre 100 bin kişi artarak 26 milyon 205 bin kişi olarak gerçekleşti. 

İstihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 45,7 oldu.  

2014 yılı Aralık döneminde işsizlerin sayısında, bir önceki döneme göre 58 bin kişilik azalış gerçekleşti. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 10,4 oldu.  

İşsizlik oranının düşmesinde işgücü sayısının, istihdam sayısındaki artışa göre daha yavaş ilerlemesi etkili oldu diyebiliriz. Sonuç olarak arındırılmış verilere göre Türkiye 2014 yılını yüzde 10.4 işsizlik düzeyi ile kapadı. Bu rakam 2013 yılında yüzde 9.1 seviyesinde idi. İşsizlikte net bir kötüye gidiş mevcut. 

Sanayi Üretim Verilerindeki Zayıflama İşsizliği Arttırıyor

2015 yılının ilk iki aylık sanayi üretim verilerindeki zayıflamaya bakıldığında, işsizlik düzeyinin 2015 yılında da olumsuz görünümünü koruyacağı bekleniyor. 

Büyümedeki zayıflık işsizlikteki negatif görünümü artırabilir. Tablonun değişmesi için yeni istihdam alanlarının oluşması gerekli. 

Bu durum ise sıkça adından sözü edilen yapısal reformlarla olacak gibi görünüyor. Sonuç olarak yüksek işsizlik seviyesi ekonomik toparlanmayı da olumsuz etkiliyor.