Arap ülkeleri ile ticarette hedef 100 milyar dolar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Arap ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinin bölgenin istikrar kazanması ile bağlantılı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2002 yılında Arap ülkeleriyle gerçekleştirdiği ticaret hacminin son derece düşük seviyelerde olduğunu belirterek, "Bugün bu rakamın 33 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Bu rakamı, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarmalıyız" dedi.
Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı'nın açılışında konuşan Ergün, Türkiye'nin, özellikle teşvik mekanizmaları oluşturmak, organize sanayi bölgeleri ve teknoparklar kurmak, girişimciliği teşvik etmek ve KOBİ'leri desteklemek gibi alanlarda çok başarılı olduğunu anlatan Ergün, şunları söyledi:
"Türkiye'nin 2002 yılında Arap ülkeleriyle gerçekleştirdiği ticaret hacmi son derece düşük seviyelerdeydi. Bugün bu rakamın 33 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Bu rakamı, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu artış elbette ki sevindiricidir, ancak bu rakamları yeterli görmüyoruz. Aramızdaki ticaret hacminin artmasında siyasiler ve bürokratlarımız kadar, iş adamlarımız da önemli rol oynayacaktır, oynamalıdır.
İş adamlarımızın birbirlerine gösterecekleri ilgi, siyasi ve bürokratik engellerin aşılması yönünde de bir baskı oluşturacaktır. Şunu hepimizin kabul etmesi gerekir ki, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi, bölgemizin istikrar kazanması açısından çok önemlidir. Bu bölgenin istikrar kazanması, ülkelerimizin gerçek potansiyelini açığa çıkarmasını sağlayacaktır. Böylece ülkelerimiz, uluslararası platformda güçlenerek, karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlayacak, kural koyucu, gündem belirleyici ülkeler arasına girecektir."
"Alternatifleri değerlendiriyoruz"
Ergün, "Suriye ile Türkiye arasında geçici olarak ticaretinde ve yürüttüğü faaliyetlerde gerilemeler olabileceğini belirterek, "Ama Suriye'de durumun kısa zamanda stabil hale gelmesi ile ticari bağlar ve diğer münasebetler hareketlenecektir" dedi.
Gazetecilerin, "Suriye tarafından sınır kapısı kapanırsa Ro-Ro maliyetleri artacak gibi görünüyor. Burada alternatifler nelerdir?" sorusunu da Ergün, "Şu anda arkadaşlar gerekeni yapıyor. Irak kapısı şu an gündemde. Denizyolu aynı şekilde ele alınan bir seçenek. Taşımacılıkta eğer bir sorun olursa sektörle bu konuyu masaya yatırır, alternatifleri tek tek değerlendiririz" cevabını verdi.
Ergün, Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansına ilişkin de "Burada sektörler arasında ortaklıklar ve yatırım alanları değerlendirilecek. Otomotiv, makine, petrokimya ve mobilya gibi alanlarda ne gibi güç birliği imkanları var, mercek altına alınacak. Konferansta gerek Araplar'ın Türkiye'de gerek Türkler'in Arap ülkelerine Türkiye'de yapabileceği yatırımlar konusunda ortak alanlar arayacağız" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir